Na vsebino

Ob konjih v svet prostovoljstva

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je 5. aprila v okviru dogodka 15. Dan za spremembe, organiziral prostovoljsko akcijo z naslovom »Ob konjih v svet prostovoljstva«. Skupaj s Konjerejskim društvom Semič smo pripravili izkustvene delavnice, v katerih so lahko otroci iz vrtca Semič in udeleženci Osnovne šole za odrasle na ZIK Črnomelj, spoznavali svet konj ter pomembnost udejstvovanja preko društev v lokalni skupnosti.

S prostovoljci iz Konjerejskega društva Semič smo pripravili tri delavnice. V prvi je predsednik predstavil delo društva in celoletne aktivnosti, ki so namenjene tako starejšim, kot tudi mlajšim. Naučili smo se, da je konj živo bitje, za katerega moramo vestno skrbeti, ga krtačiti in primerno hraniti. Vsi so se lahko preizkusili v krtačenju konja ter se pri tem neizmerno zabavali. Predstavil se nam je tudi kovač in opisal svoje delo in orodje, pa tudi pokazal kako konjem očistimo kopita.

V drugi delavnici sta bila glavni zvezdi konja Pablo in Megi, ki sta vse udeležence sprejela na svoj hrbet. Preden pa so se zavihteli v sedlo, so se udeleženci spoznali z jahalno opremo, ki jo za varno in udobno ježo potrebujeta jahač in konj.

Medtem, ko so eni jahali, so se drugi popeljali s kočijo ter spoznali, da je bil konj v preteklosti delovna žival. Danes pa je večinoma naš sopotnik in prijatelj v prostem času ali športu.

Namen te akcije je bil spodbuditi vključevanje (predvsem mladih) v lokalna društva, osveščati o pomembnosti grajenja lokalne skupnosti, skrbi za živali in preživljanja kvalitetnega prostega časa v naravi. Konjeništvo je lahko prijeten in aktiven način preživljanja prostega časa, stran od štirih sten in tehnologije. Z vključevanjem v lokalna društva, pa lahko svoje interese razvijamo ter pripomoremo k grajenju lokalne skupnosti.

Dan za spremembe je priložnost za povezovanje in sodelovanje, saj si vsi želimo živeti v prijazni in povezani skupnosti, kjer lahko dobimo podporo, kadar jo potrebujemo in kjer lahko tudi sami ustvarjalno prispevamo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj