Na vsebino

Novookuženih že 2605 ljudi, na intenzivni negi se jih zdravi 99

Število okužb v državi še kar naprej krepko narašča. Včeraj je bilo odkritih 2605 novookuženih s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi že 612 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 99.

Število odkritih primerov okužbe s koronavirusom v enem dnevu je prvič preseglo dva tisoč, in to krepko. Po 7471 opravljenih testiranjih je bilo novookuženih 2605. Pozitivnih je bilo torej skoraj 35 odstotkov izvidov testov. V bolnišnicah se zaradi koronavirusa zdravi 612 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 99 (56 jih je priključenih na ventilatorje).

Po osvežitvi podatkov je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) narasla na 872.

Do zdaj se je z novim koronavirusom okužilo 28.208 ljudi, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivnih primerov v državi trenutno 18.269.

Do zdaj je bilo skupno opravljenih 342.330 testov, od tega je bilo pozitivnih na okužbo s covidom-19 28.144.

Največjo težavo predstavlja pomanjkanje kadra

Zelo resno pa še naprej ostaja stanje v bolnišnicah. Zmogljivosti za bolnike s covidom-19 povečujejo tudi v bolnišnici v Murski Soboti. Do 12. novembra bodo zagotovili 95 postelj za bolnike z akutno boleznijo in 12 postelj za intenzivno zdravljenje. Zasedenih imajo trenutno vseh 51 postelj na t. i. rdečem območju, na intenzivni terapiji je devet bolnikov.

Kot je za STA povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so zdajšnje razmere pri njih veliko resnejše kot spomladi tako zaradi števila sumov na okužbo kot zdravljenja. Takrat niso imeli bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, saj so tiste s potrjeno okužbo premeščali v univerzitetna klinična centra v Mariboru in Ljubljani. Jeseni so postali bolnišnica za covid-19 prvega reda, do zdaj so zdravili 84 bolnikov s covidom-19. Od prvega septembra je zaradi koronavirusne bolezni umrlo 10 ljudi. Hospitalizirana je predvsem starejša populacija pacientov, na 70. letom starosti, večina je iz Pomurja.

Kot zelo dobra rešitev za obolele s covidom-19 se je pokazala uporaba nekdanje stavbe porodniškega oddelka, saj je ločena od drugih objektov, tako so jo lahko v celoti namenili bolnikom s covidom-19 in jih tudi ločili od drugih.

Zaradi večjih potreb so preuredili tudi infekcijski oddelek in ga prav tako v celoti namenili covidnim pacientom. Če se razmere ne bodo izboljšale, bodo za te bolnike namenili še prostore internega oddelka. Vse bolnike, ki potrebujejo umetno predihavanje, zdravijo v enoti za intenzivno terapijo.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je sicer 1136 zaposlenih, na bolniškem dopustu je 60 zdravstvenih delavcev, od teh je pozitivnih na novi koronavirus 29. Kot je pojasnil Grabar, bo ob zbolevanju zdravstvenega osebja največjo težavo predstavljalo pomanjkanje kadra, zato so javno pozvali zdravstvene delavce, da se jim pridružijo in jim pomagajo premagovati trenutne razmere. Odziv je bil dober, kljub temu pa vabilo ostaja.

Čeprav so po navodilu ministrstva za zdravje odpovedali vse nenujne posege, bodo v bolnišnici še naprej opravljali zdravstvene storitve pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro ter ambulantne storitve pod enako stopnjo nujnosti. Poleg teh pa tudi vse storitve, za katere zdravnik meni, da bi ob opustitvi pomenile hudo poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta.

Na robu zmogljivosti tudi v ptujski bolnišnici

S pomanjkanjem kadrov se spopadajo tudi v ptujski bolnišnici, kjer imajo hospitaliziranih že 33 akutnih bolnikov, ki prebolevajo covid-19, s čimer so že presegli vse načrtovane zmogljivosti oddelka s tovrstnimi bolniki. Direktorica bolnišnice Anica Užmah je tako že pozvala k pomoči koncesionarje in njihove zaposlene, upokojene medicinske sestre, dijake in študente.

Zaradi velikih potreb že urejajo dodatne zmogljivosti oddelka za sprejem še 40 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, kar pa predstavlja že četrtino običajne zasedenosti postelj v njihovi bolnišnici. "Vzpostavljamo tudi intenzivno enoto za covid-19. Danes izvajamo nujne tehnične posege v prostoru, kjer bomo zagotovili ločeno obravnavo teh bolnikov," je pojasnila direktorica, ki poudarja, da obvladovanju epidemije in obolelim namenjajo vse razpoložljive resurse, vendar so zdaj že na robu zmogljivosti.

Ker za njihov zavod to pomeni izjemno veliko obremenitev, nujno potrebujejo kadrovsko pomoč, bodisi na oddelku za covid-19 ali na drugih oddelkih. Trenutno je namreč pri njih zaradi okuženosti ali tveganih stikov z okuženimi odsotnih 20 zdravstvenih delavcev.
"Dnevno se dogajajo vdori okužbe v belo cono, po vdoru na internem oddelku je sledil vdor na kirurgiji in na intenzivni. Tudi na dializi obravnavamo več okuženih bolnikov," razmere opisuje Užmahova in dodaja, da z velikimi napori za zdaj še zmorejo in zagotavljajo varnost storitev, a so zdaj skoraj popolnoma usmerjeni v obvladovanje novega koronavirusa, medtem ko v bolnišničnem delu izvajajo skorajda le še urgentno dejavnost.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj