Na vsebino

NLZOH predlaga preklic prepovedi uporabe pitne vode

Vodo prebivalcem v Poljanski dolini dovaža tudi Komunala Črnomelj.
Vodo prebivalcem v Poljanski dolini dovaža tudi Komunala Črnomelj.

Tudi druga analiza vzorcev vode iz vrtin in zajetij na območjih, ki bi lahko bila povezana z okoljsko nesrečo v kočevskem Melaminu, ni pokazala odstopanj od parametrov za pitno vodo.

Enota za pitne in kopalne vode Novo mesto centra za okolje in zdravje pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano (NLZOH ) je 30. in 31. maja opravila drugo analizo pitne vode v šestih vrtinah in petih zajetjih.

»Glede na rezultate meritev v vzorcih vode iz vrtin in zajetij, ki smo jih odvzeli v dnevih 30. in 31. maja, menimo, da industrijska nesreča v Melaminu ni vplivala na kakovost vode v vrtinah in zajetjih, ki jih obravnavamo v tem poročilu,« so ugotovili v laboratoriju in poudarili, da je treba spremljanje stanja kakovosti vode nadaljevati. Dodatno bi jo bilo treba spremljati še na področju Dobliče (JV Črnomelj), v monitoring pa za ocenjevanje morebitne obsežnosti vključiti še izvir Radešca in Obrh (porečje reke Krke).

»Predlagamo, da se časovno spremlja stanje kakovosti vode v vrtinah in zajetjih skladno z ugotovitvami hidrogeologov. Predlagamo, da se prekliče prepoved uporabljanja pitne vode,« so še zapisali v najnovejšem poročilu.

Akreditiran laboratorij je analizo izvedel v vrtinah Koprivnik, Vimolj, Spodnji Log, Pregrad - Dol, Laze, Bilpa ter zajetjih Knežja Lipa, Žaga, Vrh Krkovo, Kostel Kaptol Delač in Jakšiči. V njih so opravili terenske meritve (temperatura vode, pH, električna prevodnost, vonj, okus in motnost) ter preverili splošne fizikalno-kemijske parametre (barva vode in amonij), mikrobiološke parametre po pravilniku o pitni vodi in kemijske parametre.

Koncentracija epiklorhidrina je bila v vseh vzorcih pod mejo zaznavnosti, koncentracije dietilentriazina niso zaznali, koncentracija heksa (metoksimetil) melamina je bila v vseh vzorcih pod mejo določljivosti, je zapisano v poročilu.

Spomnimo, da tudi prva analiza vzorcev vode iz vrtin in zajetij na območjih, ki bi lahko bila povezana z okoljsko nesrečo v kočevskem Melaminu, ni pokazala odstopanj od parametrov za pitno vodo. Družba za komunalno dejavnost Hydrovod je takrat napovedala, da bo še naprej spremljala stanja kakovosti vode na opredeljenih vrtinah in zajetjih, predlagala pa je tudi nekaj novih.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj