Na vsebino

Nedeljski izbor starih fotografij (4)

Črnomelj fčasih:

Proslava ob 45. obletnici NK Bela krajina, Restavracija Grad Črnomelj, 24. 2. 1978. Foto: Janez Pavlin, Novo mesto.

Ob obletnici Nogometnega kluba Bela krajina v kleti črnomaljskega gradu nastopi tudi pevski zbor Glasbene šole Črnomelj pod vodstvom Silvestra Mihelčiča.

Pevski zbor z desne: Jerneja Kamnikar, Monika Povšin, ?, Andreja Brunskole (danes Vraničar), Stanka Dražumerič, Eva Zorc (danes Čemas), Toni Muc, Marko Rems, izza Matjaž Jelenič in Matjaž Strmec, Gordana Kordič (danes Butala), Ilinka Todorovski, izza nje Mojca Vrlinič (Danes Breznik), poleg Mojce Tone Grahek in Borut Vukovič, nad Toneton ? Balkovec, Helena Vukšinič, Tadej Fir, Tomaž Judnič, Aleksander Riznič, Alenka Vrtin, Tatjana Flajnik (danes Aupič) ...

Na 3. fotografiji:

Predvojna generacija SKB Črnomelj.

Od leve proti desni sedijo: Ivo Glazar, Karel Zupančič, Milan Možina, Franjo Oblak, Dare Kramarič in Stanko Vrščaj.

Od leve proti desni stojijo: Stanko Papež, Jože Malič, Ivan Lakner, Janko Plut, Miran German, Drago Satošek, Polde Šterk, Viktor Plemelj, Danilo Pavlin, Vojko Kvas, Bojan Fabjan in Janez Vitkovič.

4. fotografija:

Spredaj: Janez Vitkovič, Dare Kramarič, Paško Bilič, Ivan Horvat. Zadaj: Marjan Črne, Boris Grguraš.

Fotografija 7:

Silva Lozar, Stanko Papež, Janko Plut, Drago Satošek, Polde Šterk, Danilo Pavlin, Bojan Fabjan, Vojko Kvas ...

(fotografije iz arhiva Anite Matkovič, Toneta Grahka in Aleksandra Rizniča).

Semič v starih cajtih:

Jakob Pašič s Štrekljevca je bil potnik Titanika.

Na Titanik, potniški parnik družbe White Star Line, se je vkrcal tudi 21-letni Belokranjec Jakob Pašič s Štrekljevca pri Semiču, ki je s karto številka 315097, ki jo je kupil v švicarskem Baslu pri posredniku Rommel&Cie za dobrih 383 švicarskih frankov, potoval v tretjem razredu.

Na krovu Titanika so bili poleg Jakoba Pašiča še štirje Slovenci: Janko Vovk, Franc Karun s petletno hčerko Manco in svakom Janezom Markunom.

Preživela sta samo Franc Karun in njegova hčerka Manca. Trupla Slovencev, ki so utonili, niso bila najdena ali pa niso bila identificirana.

Fotografija 8: Vabilo na prvo plovbo

Fotografija 9: Seznam umrlih v nesreči - sedma vrstica, Jakob Pašič, 21 let, kmet iz Avstrije

Fotografija 10: Seznam umrlih v nesreči - v prvi vrsti Jakob Pašič, utopljen

Matjaž Rus: "Bil pa je Metličan na ladji Karpatija, ki je prišla uro in štirideset minut po tem, ko se je Titanic že potopil, Iz reševalnih čolnov ji je uspelo rešiti 705 preživelih. No, ne ravno Metličan, ampak iz okolice. Sorodniki so iz Radovičev. Mislim da je bil Šeginatov.... Radoviči 4."

Več najdete TUKAJ.

Stara Metlika:

Dela na vojaški njivi v Metliki.

Lidija Canič Gabrovšek: "Leta 1944 so mladinke gojile zelenjavo za oficirsko šolo. Grede so imele na Bračikovih njivah. Danes so tu bloki. Dekleta na sliki so spredaj Slavica Rebolj (danes Canič) in Minka Štendler, ki je v Metliko prišla iz Zagorja. Zadaj pomaga Anica Brodarič. Aprila 1945 je v Naši ženi izšel članek z naslovom Kadar mladina praznuje, praznuje z delom. Moja mama ga ima še vedno spravljenega"

Foto: Edi Šelhaus, Vir: Museums of the World.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj