Na vsebino

Najboljša metliška črnina je za kraljico Aleksandro

Pogodbo o sponzorstvu kraljičine metliške črnine so podpisali v prostorih Vinske kleti Metlika. Foto: A.R.
Pogodbo o sponzorstvu kraljičine metliške črnine so podpisali v prostorih Vinske kleti Metlika. Foto: A.R.

V prostorih Vinske kleti Metlika je danes potekala tiskovna konferenca ob podpisu pogodbe s kraljico metliške črnine 2024 in predstavitev protokolarnega vina. Pogodbo o sponzorstvu kraljičine metliške črnine so podpisale direktorica Zavoda Metlika dr. Marjetka Pezdirc, direktorica Kmetijske zadruge Metlika Tatjana Malešič, kraljica metliške črnine Aleksandra Šoronda in županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič.

Na letošnji Vinski vigredi v Metliki so okronali že 16. kraljico metliške črnine. Laskavi naziv je osvojila 22-letna študentka enovitega magistrskega študija farmacije na Univerzi v Ljubljani Aleksandra Šoronda iz Malega Lešča pri Metliki, ki bo s svojo energijo, znanjem in zavzetostjo za skupnost zagotovo dodatno obogatila ta častni naziv. Predstavnica vseh belokranjskih vinarjev in vinogradnikov bo s svojim udejstvovanjem po vsej Sloveniji širila prepoznavnost belokranjskega vina, skrbela za dvig vinske kulture in promovirala Belo krajino kot zanimivo vinsko destinacijo.

V Vinski kleti Metlika so ponosni, da bo kraljičino protokolarno vino metliška črnina PTP letnik 2023, ki je osvojil naziv šampion metliških črnin letošnje Vinske vigredi. Kot sponzor kraljičinega vina bo Kmetijska zadruga Metlika poskrbela, da Aleksandri na gostovanjih ne bo zmanjkalo metliške črnine.

Aleksandra je ob današnjem podpisu pogodbe med drugim povedala: "Zelo sem vesela, da se lahko danes tukaj predstavim kot kraljica metliške črnine. Ko sem prevzela to nalogo, sem se zavzela, da bom s ponosom in predanostjo predstavljala našo prelepo Belo krajino in izvrstna vina. V tem mandatu pričakujem, da bom imela priložnost spoznati bogato tradicijo vinogradništva, ki je tukaj globoko ukoreninjena in še dodala...:

Predstavitev uradnega vina kraljice metliške črnine

Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je izjemna rdeča zvrst z edinstvenim karakterjem, bogato zgodovino pridelave in izraženimi značilnostmi sort grozdja, tradicije in belokranjskega prostora. Suho rdeče vino, pridelano iz modre frankinje, žametovke, v manjšem deležu pa so zastopane portugalka, šentlovrenka in zweigelt. Odlikuje jo rubinasto rdeča barva, vonj zrelih rdečih sadežev in svež, harmoničen okus. Zelo dobro se poda k jagenjčku, odojčku, domačim mesninam in jedem z žara. Vino ponudimo ohlajeno na 15 stopinj Celzija.

Izjemni dosežki na letošnjih ocenjevanjih vin

Vinska klet Metlika je eden najpomembnejših in najbolj prepoznavnih stebrov Kmetijske zadruge Metlika, kjer s ponosom gledajo na pretekle dosežke in gradijo ambiciozne načrte za prihodnost.

Preplet tradicije in sodobne tehnologije zagotavlja pridelavo vin vrhunske kakovosti, ki so letos spomladi dobila novo preobleko pod blagovno znamko Jurius. Nova linija petih vrhunskih vin nosi pečat tradicije, kakovosti in strasti do vinogradništva. Vsako izmed petih vin – chardonnay, sauvignon, rosé, rumeni muškat in modra frankinja – ob poudarjeni sadnosti in prijetni svežini na svoj eleganten način izraža karakter belokranjskega terroirja.

Direktorica Kmetijske zadruge Metlika Tatjana Malešič je s ponosom predstavila letošnje izjemne dosežke na domačih in tujih ocenjevanjih vin, kjer vina iz nove linije Jurius že osvajajo medalje tako doma kot po svetu. Prejeli so namreč zlato medaljo za sauvignon Jurius 2022, na prestižnem vinskem ocenjevanju Salon Sauvignon 2024, ki je že desetič zapored potekalo v čudovitih gotskih prostorih ptujskega Dominikanskega samostana. Priznani vinski strokovnjaki so ocenjevali najboljše sauvignone Slovenije in sveta.

Letos je bil najboljši sauvignon v kategoriji suhih zorjenih vin prav sauvignon 2021 iz Vinske kleti Metlika, ki je osvojil laskavi naziv šampion. To je že tretja prestižna nagrada, ki absolutno potrjuje konstantno kakovost sauvignona, ki je že blestel na Great American Wine Competition, 2022 – kot absolutni zmagovalec sauvignonov ter srebrna medalja na Decanter London, 2023.

Seveda pa ne gre spregledati letošnjih nagrad, ki so jih prejeli na priznanem mednarodnem ocenjevanju vin Great American International Wine Competition, ki je potekalo v mestu Rochester, New York, kjer vina ocenjujejo najvplivnejši vinski strokovnjaki.

Izjemno ponosni so na dve srebrni medalji za modro frankinjo Jurius (2021) in modro frankinjo 1909 prestige (2020), ter dve bronasti odličji za chardonnay Jurius (2022), in sauvignon Jurius, 2022. S takšnimi mednarodnimi priznanji pa bodo zagotovo še bolj opozorili nase in razširili krog ljubiteljev njihovih vin.

Prav posebej veseli in ponosni so na izjemne dosežke v domačem okolju. Največji uspeh sta zagotovo šampionska naziva za vino metliška črnina PTP in belokranjec PTP, l.2023 ter prvak sorte rumeni muškat, na letošnjem ocenjevanju vin za Vinsko vigred v Beli krajini. Skupno so tako osvojili šest velikih zlatih, 11 zlatih in dve srebrni medalji.

To je potrditev, da delajo in razmišljajo v pravo smer. Prejete nagrade dokazujejo njihovo zavezanost k izjemni kakovosti in izbranemu okusu.

Vir: KZ Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj