Na vsebino

Naj kulturna šola leta med velikimi šolami je OŠ Loka Črnomelj

Foto: Rok Majhenič
Foto: Rok Majhenič

Na OŠ Preserje pri Radomljah je potekala zaključna prireditev projekta Kulturna šola 2023. Naziv Naj kulturna šola podeljuje Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije, letos pa ga je pridobilo rekordno število slovenskih šol.

Med 90 prejemniki naziva sta tudi OŠ Belokranjskega odreda Semič in OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj, osem šol pa je na omenjeni prireditvi prejelo posebna priznanja. V kategoriji velike šole si je tako naziv Naj kulturna šola leta 2023 prislužila OŠ Loka Črnomelj. Posebno priznanje sta predstavnicama šole, Damjani Vraničar in Sonji Malnarič podelila pomočnik direktorja JSKD za projekte dr. Tomaž Simetinger in vodja OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar.

OŠ Loka Črnomelj s podružnicama v Adlešičih in Gribljah po številu učencev sodi med večje šole v Sloveniji in temu primerno so raznolike tudi njene kulturne dejavnosti. Med njimi velja na področju glasbeno-uprizoritvenih dejavnosti izpostaviti spevoigro Kresniček, kjer so na osnovi glasbe Radovana Gobca uprizorili svojevrsten muzikal in ga nato tudi posneli. Pri tem so sodelovali šolski zbori, glasbeniki in plesne skupine. Dejavni so tudi pri promociji bralne pismenosti in spodbujanju pisanja. V projektu Nacionalni mesec skupnega branja so izvedli več aktivnosti, med njimi tudi akcijo za promocijo branja Pet minut na dan - vzemi knjigo v dlan. Literarno dejavnost povezujejo tudi z drugimi področji, kot je denimo varovanje kulturne dediščine. S pomočjo literarnega ustvarjanja so spoznali šolsko kulturno zgodovino in prikazali utrinke iz preteklosti. Takšnih primerov projektov bi lahko našteli še več. OŠ Loka Črnomelj je s svojima podružnicama primer šole, ki skrbi za bogato kulturno delovanje učencev ter omogoča izobraževanja in izpopolnjevanja tamkajšnjim zaposlenim, so še zapisali v obrazložitvi priznanja.

Kulturna šola je projekt, primarno namenjen obšolskim dejavnostim s področja kulture v osnovnih šolah s ciljem dvigniti kvaliteto ter obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. JSKD projekt sicer izvaja že 16 let z željo, da bi spodbudil tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti. Pridobitev naziva je priznanje šolam, da uspešno povezujejo šolsko okolje in kulturno udejstvovanje.

Absolutna zmagovalka projekta je bila letos sicer izolska Osnovna šola Vojke Šmuc.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj