Na vsebino

Legendarna pevka bo častna občanka, Metlika ima podžupanjo

Ivanka Kraševec Prešern bo častna metliška občanka. Foto: zajem zaslona
Ivanka Kraševec Prešern bo častna metliška občanka. Foto: zajem zaslona

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili predlog komisije za priznanja, da letošnji naziv častne občanke na predlog Renate Brunskole in podpisanih Metličank in Metličanov, podelijo pevki Ivanki Kraševec Prešern, plaketo Občine Metlika pa Prostovoljnemu gasilskemu društvu Suhor. Priznanje za delo na področju športa v metliški občini v letu 2023 bodo na predlog Lokostrelskega društva Legende Kolpe podelili perspektivni športnici Maruši Šega. Slednja uspešno tekmuje v slovenskem 3D in AH pokalu, udeležila pa se je tudi vseh treh državnih prvenstev v kategoriji do 18 let. V disciplini 3D in Arrowhead je postala državna prvakinja, v tarčnem lokostrelstvu pa državna podprvakinja.

O častni metliški občanki Ivanki Kraševec Prešern

Ivanka Kraševec se je leta 1941 sicer rodila v Münchnu, otroštvo pa je preživela v Metliki. Izučila se je za šiviljo, in če je ne bi odkrili radijci, bi verjetno vse življenje ostala v Beli krajini. Tako pa je komaj 16-letna zapustila domačo Metliko in se podala iz šiviljskega v glasbeni svet. Postala je ena od prvih dam v slovenščino prevedenih tujih, pa tudi slovenskih popevk. V šestdesetih letih je zdramila čute z njej lastno interpretacijo zimzelenih popevk Bele rože iz Aten in Prodajalka vijolic, pa tudi belokranjske narodne pesmi zazvenijo v njeni pevski izvedbi najbolj pristno. Ob pomoči Tončke Maroltove je posnela veliko belokranjskih narodnih pesmi, pristopila je k Ansamblu Mihe Dovžana, potem pa je v dveh desetletjih z Alpskim kvintetom (in svojim možem Žanom) kot poklicna pevka prekrižarila velik del Evrope, dosegla največjo mednarodno glasbeno prepoznavnost in vrhunec svoje kariere. Prejela je veliko priznanj, med njimi Zlato noto leta 1994, pet zlatih plošč in eno diamantno v Avstriji ter dve zlati doma.

Delala je kot arhivistka na Radiu Slovenija. Po zaključku glasbene kariere leta 1997, se je leta 2000 opogumila in petje zamenjala s slikarstvom. Leta 2007 je z izdajo zgoščenke belokranjskih narodnih in s samostojno likovno razstavo proslavila petdesetletnico pevske kariere.

Metlika s podžupanjo in novo občinsko svetnico

Potem ko je metliški občinski svetnik iz vrst Socialnih demokratov mag. Bojan Krajačič, dobrega pol leta po potrditvi mandata, županji Martini Legan Janžekovič podal odstopno izjavo, so svetniki potrdili mandat novi članici občinskega sveta. Za preostanek mandatnega obdobja bo namesto Krajačiča v občinskih klopeh sedela profesorica nemškega jezika na Srednji šoli Črnomelj Alexandra Kočevar (Socialni demokrati), ki ji je to mesto pripadlo glede na rezultat lanskih lokalnih volitev.

V okviru kadrovskih zadev so svetniki imenovali predstavnika uporabnikov in štiri predstavnike ustanoviteljice v Svet javnega zavoda Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika za novo petletno mandatno obdobje. Županja Martina Legan Janžekovič pa je člane občinskega sveta obvestila, da je za nepoklicno podžupanjo imenovala Anico Kopinič.

Svetniki so poleg tega sprejeli odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade družine v občini Metlika, ki bo mladim družinam omogočal pridobitev subvencije odmerjenega komunalnega prispevka v višini 50 odstotkov, vendar največ do 2.000 evrov.

Seznanili so se tudi z letnim poročilom o gospodarskem poslovanju v občini za lansko leto in sprejeli polletno poročilo o realizaciji letošnjega proračuna.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj