Na vsebino

Na ogled postavili najlepše belokranjske ovce in koze

Društvo rejcev drobnice Bele krajine, ki združuje okrog 130 članov, letos praznuje 30 let delovanja. Prvo junijsko nedeljo so člani društva v Semiču že 29. leto zapored pripravili razstavo ovc in koz ter revijo ovčarskih psov. Obiskovalci so na razstavi tudi tokrat lahko občudovali različne pasme ovc in koz, poudarek pa je bil tudi tokrat na avtohtoni belokranjski pramenki, značilni za naše področje.

Poleg same razstave živali, ki jih ponosni rejci pripeljejo od blizu in daleč, je tradicionalni dogodek namenjen tudi izobraževanju rejcev in negi drobnice. Prikaz nege parkljev in striženja ovc je ob spremni besedi direktorja Krajinskega parka Kolpa Borisa Grabrijana, prikazal večkratni državni prvak in trikratni udeleženec svetovnih prvenstev, Slavko Novak iz Šentjerneja. Ovčarji pri varovanju svojih čred uporabljajo pse, zato so izvedli tudi revijo ovčarskih psov, ki v zadnjih letih postajajo nuja za obvarovanje črede pred divjimi zvermi. Razstavo so popestrili tudi rejci malih živali.

Člani društva vsako leto poskrbijo za kulinarično razvajanje obiskovalcev. Ponudijo tradicionalno belokranjsko pečenko, ki jo predhodno oceni strokovna komisija. Peka jagnjet na ražnju zahteva veliko znanja in izkušenj, zato je pot do mojstra zahtevna, naziv najboljšega pa cenjen. Absolutni zmagovalec v peki jagnječje pečenke je postal Andrej Ogulin. Že vrsto let prireditelji sodelujejo s kuharskim mojstrom dr. Jožetom Zalarjem, predavateljem na Visoki šoli za
gostinstvo na Bledu, ki je prikazal razsek jagnječjega trupa, nato pa pripravil jagnječjo juho iz belokranjske pramenke. V sklopu strokovnih ocenjevanj so med drugim izbrali najlepšo ovco, ovna, kozo in kozla, najlepše rogove.

Pestra je bila tudi ponudba na stojnicah, na katerih so belokranjski kmetje obiskovalcem nudili kakovostne mlečne in mesne izdelke, med, številne zeliščne čaje in mazila ter privlačne izdelke domače obrti.

Razstavo so s pesmijo in plesom odprli najmlajši folkloristi s podružnične šole Štrekljevec.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj