Na vsebino

Na Metliškem lani več kaznivih dejanj

Letno poročilo o varnostnih razmerah v metliški občini je svetnikom predstavil načelnik PP Metlika Mitja Frankovič.
Letno poročilo o varnostnih razmerah v metliški občini je svetnikom predstavil načelnik PP Metlika Mitja Frankovič.

Metliški policisti so v preteklem letu obravnavali 164 kaznivih dejanj, kar je 25 več v primerjavi z letom 2022. Povečanje gre zlasti na račun kaznivih dejanj s področja splošne kriminalitete. Teh je bilo 154, številka pa je za 18 primerov višja kot leto pred tem. Več je bilo tudi primerov gospodarskega in organiziranega kriminala, zaskrbljujoč pa je tudi podatek o porastu mladostniške kriminalitete, kjer je bilo 21 primerov več v primerjavi z letom prej, je ob predstavitvi letnega poročila na zadnji seji metliškega občinskega sveta povedal načelnik Policijske postaje Metlika Mitja Frankovič.

Policisti so beležili porast na področju premoženjske kriminalitete, zlasti goljufij, tatvin in velikih tatvin - vlomov, obravnavali so tudi primer roparske tatvine. Spodbuden pa je podatek, da so preiskali večji delež kaznivih dejanj. Varnostne razmere so se lani izboljšale na področju kršitev javnega reda in miru, prometna varnost pa se je nekoliko poslabšala. Zgodilo se je 54 prometnih nesreč, kar je deset več v primerjavi z letom prej, smrtne žrtve pa ceste na srečo niso terjale.

Na območju metliške občine se je z vstopom Hrvaške v schengensko območje lani tudi občutno povečalo število ilegalnih migrantov. Prijeli so 850 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je za 668 več v primerjavi z letom 2022. Mejnih incidentov sicer niso obravnavali.

Svetniki so v razpravi opozorili tudi na prisotnost prepovedanih drog v Metliki, čeprav statistika kaže, da so v lanskem letu policisti obravnavali zgolj eno tovrstno kaznivo dejanje. Frankovič je povedal, da gre za področje, kjer je storilcem težje dokazati kaznivo dejanje, kljub temu pa tudi tej problematiki namenjajo veliko pozornost.

Svetniki so novega načelnika Policijske postaje Metlika med drugim opozorili tudi na povečan promet na cesti čez Gorjance. Problematična so predvsem tovorna vozila, ki povzročajo kolone, odstavnih mest za tovornjake pa je premalo. Po besedah Frankoviča gre za širšo problematiko urejanja državne ceste, kjer imajo policisti omejene možnosti ukrepanja. So pa kar nekaj voznikov tovornih vozil, ki so delali zastoje, v preteklosti že sankcionirali.

Člane občinskega sveta je zanimalo tudi, kako se na policijski postaji lotevajo romske problematike, zlasti glede vandalizma na pokopališčih in hrupa v naseljih Svržaki ter Boriha. Frankovič je povedal, da se na vsako prijavo zaradi povečanega hrupa v naseljih odzovejo, vendar imajo pri sankcioniranju zaradi trenutne zakonodaje zvezane roke.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj