Na vsebino

Na delavnici o boleznih ščitnice

V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Metlika je v sredo v Hiši Sadeži družbe Metlika potekala delavnica na temo bolezni ščitnice. Prisluhnili smo dipl. med. sestri Mateji Švajger, ki nam je predstavila to endokrilno žlezo.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem v vratu, ima obliko črke H, velikosti približno pet centimetrov. Vpliva na procese v telesu, uravnava metabolizem, ima pomemben vpliv na organe: srce, možgane, kožo, kosti, mišice... Opravlja funkcijo proizvajanja in izločanja ščitničnih hormonov: tiroksin T4, trijodtironin T3, ki nadzoruje hitrost poteka presnovnih procesov, spodbujajo k tvorbi beljakovin in večji porabi kisika, ter TSH hormon, ki stimulira ščitnične celice.

Pogovarjali smo se o pomembnosti vnosa hrane in hranil za pravilno delovanje ščitnice. Jod in tirozinin najdemo v morski soli, ribah, školjkah, algah, govejem mesu, perutnini, pustem siru, mleku, mlečnih izdelkih, koruzni moki, sezamovih semenih, rižu, jajcih, grahu, brokoliju, špinači, mandljih, avokadu, bananah.

Mateja nas je seznanila tudi s simptomi, ki nakazujejo na nepravilno delovanje ščitnice. Gre za spremembe v telesni teži, probleme s holesterolom, spremembe na laseh in koži, bolečine v mišicah in sklepih, depresijo in anksioznost, neredne menstruacije in problemi s plodnostjo, problemi s prebavo, utrujenost, nespečnost, nelagodje ali povečanje vratu.

Na delovanje ščitnice vpliva tudi okolje: pesticidi, težke kovine, kozmetični izdelki (kreme, pudri z uv filtri), nekatera zdravila (litij - bipolarna motnja), prehranska dopolnila s kalcijem, železom, antacidi - nevtralizacija želodčne kisline, kava, soja, močno predelana hrana, ...

Bolezni ščitnice so hipotiroza ali oslabljeno delovanje, hipertiroza ali pretirano delovanje ščitnice, golša - povečana ščitnica, rak ščitnice.

Vir: Hiša Sadeži družbe Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj