Na vsebino

Most že leta zaprt, domačine mineva potrpljenje

Odkar so pred osmimi leti zaradi dotrajanosti zaprli most čez potok Kamenica pri maloobmejnem prehodu Božakovo, se slovenski in hrvaški strani še vedno ni uspelo dogovoriti, kdaj bosta zgradili novega. Podpisati bi namreč treba pogodbo, s katero si bosta državi razdelili obveznosti pri zgraditvi mostu.

Narasel potok Kamenica v metliški krajevni skupnosti Božakovo je jeseni leta 2014 stari most poškodoval do te mere, da so ga zaradi dotrajanosti in poškodb nato aprila 2015 najprej zaprli za promet, pozneje pa tudi za pešce. Z migrantskim valom 2016 so pred most postavili tudi jeklena vrata in ga obdali z rezilno žico. To so sedaj odstranili in zapornico dvignili, prehod pa je s prometnim znakom za ves promet še vedno prepovedan. Most je namreč poškodovan do te mere, da je prehod nevaren.

Neprevoznost mostu predstavlja breme za ljudi na obeh straneh mejne črte, ki so most uporabljali za dostop do vinogradov in njiv na drugi strani meje ali za dostop do služb, saj se morajo zdaj voziti tudi po 20 kilometrov daljši obvozni poti. Domačine zato mineva potrpljenje, počutijo se pozabljene, saj v teh letih še nobena oblast ni storila ničesar za rešitev problema. Nekaj upanja je prebivalcem ob meji leta 2019 vlila odločitev hrvaške vlade, ki je sprejela sklep o začetku postopka za podpis sporazuma s slovensko vlado o gradnji novega mostu. Naložba naj bi bila vredna dobrih 670.000 evrov, strošek pa bi si državi porazdelili. A je šlo znova za prazne obljube, saj se od takrat ni zgodilo nič. Domačinom z obeh strani meje, ki so v minulih letih večkrat predlagali svoje rešitve, vključno z začasno postavitvijo železnega mosta, se sicer ocenjena vrednost naložbe zdi več kot zasoljena cena in menijo, da bi most lahko sami zgradili za bistveno nižji znesek.

Dela bi lahko začeli po pridobitvi vseh soglasij, po izdelavi projektne dokumentacije in po sklenitvi meddržavnega sporazuma o gradnji in sofinanciranju objekta, a stanje že skoraj desetletje ostaja nespremenjeno. Slovenska stran sicer ima pripravljeno potrebno dokumentacijo za sanacijo, čakalo se je na podpis dogovora o ureditvi mejnih točk med Slovenijo in Hrvaško. Upanje sedaj daje padec schengenske meje s katerim so med sosednjima državama nastale nove razmere, ki bi vendarle lahko pospešile sanacijo dotrajanega in nevarnega objekta.

Člani metliškega občinskega sveta so na januarski seji sicer predlagali, da metliška občina in hrvaški Ozalj od vlad svojih držav zahtevajo, da se sanacija mostu nemudoma izvede in prebivalcem na obeh straneh omogoči lažji ter hitrejši prehod.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj