Na vsebino

Mladi s številnimi idejami za bolj prijazen Črnomelj

Mladinski center BIT Črnomelj je v okviru Evropskega tedna mladih 2021, minuli petek pod kostanji na Gričku pripravil delavnico "Moj Črnomelj - sooblikujmo vsebine v mestu", na kateri so mladim dali besedo in možnost, da povedo katere vsebine bi želeli obiskovati ali celo organizirati v Črnomlju in okolici. Ideje in predloge bodo upoštevali tudi pri oblikovanju nove strategije za mlade v Občini Črnomelj.

Ob druženju in iskanju idej za mladim bolj prijazno domače mesto, so se dotaknili treh tem: izobraževanje, prosti čas in trajnostna mobilnost.

Izobraževanje bi udeleženci delavnice nadgradili z vsebinami, kot so denimo tutorstvo‍ dijakov s strani starejših mladih, pred-osnove programiranja za otroke skozi igrice, tržnica izobraževalnih gradiv in predstavitev poklicev z osebnimi zgodbami, več različnih programov na SŠ Črnomelj, zaradi katerih mladi iz Bele krajine odhajajo v Novo mesto in dlje, več prakse v sklopu šole oz. tehnično izobraževanje ter povezovanje z lokalnimi podjetji.

Prosti čas so udeleženci delavnice osmislili s pomočjo plastelina. Želijo si predvsem več urbanih telovadnih naprav, organiziranih aktivnosti kot je npr. veslanje po Kolpi, urejenih prostorov za piknike, urejene parke s klopcami in koši za smeti, urejene pešpoti za sprehode še drugje, kot samo ob obvoznici, več glasbenih dogodkov, ipd.

Trajnostna mobilnost je po podatkih ankete med mladimi najslabše zastopana, saj se večina Črnomaljcev vozi s svojim avtom, javni prevoz pa uporabljajo predvsem v času šolanja. Izboljšali bi jo s sistemom izposoje e-koles, želijo si več polnilnic za e-avtomobile, več urejenih in povezanih kolesarskih prog, uvedli bi popoldanske javne linije, da bi lahko tudi s treningov in dejavnosti kasneje odšli proti domu izven Črnomlja ter širitve železniške proge proti Metliki, ki bi podpirala tudi hitre vlake. V času poletne sezone si želijo avtobusnega prevoza na Kolpo in pozimi na Gače, med predlogi pa so se znašli tudi turistični avtobus, ki bi vozil do belokranjskih znamenitosti in kočija za poroke.

»Ob iskanju idej in rešitev smo se nadvse zabavali, upoštevali smo vsa mnenja in v kratkem bomo delavnico še nadgradili z drugimi temami, saj je bil le en dan prekratek za vse teme, na katerih lahko še izboljšamo Črnomelj,« so še sporočili iz Mladinskega centra BIT Črnomelj

Vir: MC BIT Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj