Na vsebino

S-Factor: Črnomaljcem drugo mesto

Foto: kolektiv OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj
Foto: kolektiv OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj

OŠ Milke Šobar – Nataše iz Črnomlja je uspešno zaključila še en S-FACTOR, mednarodni festival kratkih videov, ki so jih ustvarile in v katerih nastopajo osebe s posebnimi potrebami. Na zaključni prireditvi, ki je preko spleta potekala v četrtek, 27. maja, so razglasili najboljše in podelili številne nagrade.

Prvo mesto v avsolutni konkurenci je osvojila Tretja OŠ Slovenj Gradec z videom Mavrica upanja/Rainbow of hope, 2. mesto je pripadlo domačinom, OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, ki so navdušili javnost in strokovno žirijo z videom Naredimo mavrico/ Let's make a rainbow, na 3. mesto se je uvrstil video Kadar dež poljubi sonce/When rain kisses the sun – OŠ Minke Namestnik Sonje iz Slovenske Bistrice, 4. mesto pa sta si razdelili OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto z videom Nasmeh barv/A smile of the colours ter OŠ Voštarnica Zadar z videom Tvoje boje/Your colours. Po izboru učencev je bil najboljši video Mavrica upanja (Tretja OŠ Slovenj Gradec).

Zahtevno delo je imela tudi 9-članska strokovna žirija, ki so jo sestavljali: Janez Jaka Pucihar, urednik, glasbenik, režiser in rotarijec; Maja Weiss, filmska scenaristka, režiserka, producentka, pedagoginja; Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije; Irena Plut, direktorica KC Semič; Robi Lozar, akademski slikar, samostojni ustvarjalec na področju kulture; Mojca Lipec - Stopar, profesorica defektologije, visokošolska učiteljica na PeF Ljubljana; Paul Oxborough, kreativni direktor organizacije Momentum World; dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje - zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije in Nejc Mihelič, študent 2. letnika Višje strokovne šole Novo mesto, smer medijska produkcija.

Strokovna žirija je odločila, da so si nagrade po posameznih kategorijah prislužili še: OŠ Voštarnica Zadar za najbolj inkluziven video ( Tvoje boje/Your colours), OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje za najbolj mavričen video (Otroci mavrice/Children of the rainbow), Center Janeza Levca Ljubljana, območna enota Levstikov trg za najbolj umetniški video (Najljubše barve/Favourite colours). Posebno nagrado žirije za najbolj izpoveden video pa je prejela OŠ Stanka Vraza Ormož (Pravljica o mavričnih ljudeh/A fairytale about rainbow people).

Prireditelji zadovoljni z razpletom

“Žal letos prireditve nismo mogli izpeljati v živo, v Kulturnem centru Semič, ki nam sicer vsako festivalsko leto nudi izjemno kuliso za izpeljavo svečane zaključne prireditve. Tam se učenci, kot nastopajoči v videih, namreč lahko vidijo na velikem platnu, kar je za njih izjemno doživetje. Smo pa letos s pomočjo naše zagnane ekipe, ki je festival promovirala na družabnih omrežjih ter z idejo mavričnih brošk kot znakom podpore S-Factorju postali prepoznavnejši v lokalnem okolju in širše po Sloveniji in vse skupaj dvignili na še višji nivo,” je prepričana Vlasta Lah, organizacijski vodja festivala. »Tega smo res zelo veseli, saj je eden glavnih ciljev S-Factorja širiti zavedanje o naših učencih in šolah v javnosti ter pokazati, da tudi mi, drugačni, še kako zmoremo in znamo! S-Factorja pa zagotovo ne bi bilo brez predanega dela zaposlenih na naši šoli, ki vsak po svoje prispevajo k vsakič uspešnejši izvedbi festivala.«

Z broškami so festival podprli mnogi, tudi udeleženci navdušeni

V sklopu projekta so učenci OŠ Milke Šobar – Nataše izdelovali tudi prav posebne mavrične broške iz gline. S prostovoljnim prispevkom zanje so projekt in delo otrok ter njihovih mentorjev podprli mnogi, tudi znani obrazi, na primer kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer in nogometaši NK Maribor , odzvala pa so se tudi mnoga lokalna društva in javne ustanove oziroma zaposleni v njih.

»Spodbudne besede, videi ter fotografije podpore športnikov, policistov, zdravstvenih delavcev, infuencerjev ter naključnih posameznikov so nas razveseljevale iz dneva v dan ter dokazale, da je javnost z nami in prepoznava naš trud. Čeprav smo se morali odpovedati zaključni prireditvi in druženju, smo vseeno dosegli inkluzijo. To je vse, kar šteje,« poudarja Dijana Brinac, vodja ekipe, ki je skrbela za promocijo festivala preko družabnih omrežij,

Zaključno spletno prireditev, ki si jo je preko ZOOM-a ogledalo približno 500 ljudi, je povezoval Robi Erjavec. Večina udeležencev, sodelujočih šol iz Slovenije in tujine je enotnega mnenja, da je bilo snemanje videov odlična in nepozabna izkušnja, tako za otroke kot za njihove mentorje. V ospredje je prišla njihova ustvarjalnost, želja po druženju, igri z vrstniki, prav tako pa so se v času priprav na sam festival in v času le-tega, ko je potekalo tudi glasovanje preko spleta, z veliko podporo odzvali tudi starši in širša javnost. Seveda bi bilo veliko lepše srečati se v živo in se ob zaključku še ene uspešne prireditve veseliti skupaj, a letos je pač naneslo tako, da je bilo zaradi korona epidemije delo v marsičem oteženo, druženje v živo ob zaključku pa nemogoče. So pa zato organizatorji zbrali številne vtise in predloge za izvedbo naslednjega S-Factor festivala, ki bo čez dve leti.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj