Na vsebino

Ministrstvo za kulturo napada Metliški jutranjc

In to ni še ena zajbancija Metliškega jutranjca!

Strokovna komisija MK: “Projekt Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma 2021 izkazuje manjšo mero pomembnosti z vidika zagotavljanja rednega, objektivnega ter uravnoteženega predstavljanja političnega delovanja in stališč raznih organizacij in posameznikov.”

Ministrstvo za kulturo je na letošnjem razpisu za sofinanciranje medijev Radiu Študent popolnoma ukinilo sredstva za sofinanciranje programskih vsebin, kar bo najstarejšo evropsko urbano skupnostno in študentsko radijsko postajo posebnega pomena potisnilo pred najtežji preživetveni izziv v vsej njeni 52-letni zgodovini. Radio Študent se je tako znašel v družbi sankcioniranih zaradi “neuravnoteženosti”, med katerimi so tudi trije osrednji nacionalni mediji (Dnevnik, Delo in Mladina). Ob sredstva so po trenutno dostopnih informacijah tudi štirje drugi radii posebnega pomena ter spletna portala Vrabec anarhist Društva slovenskih pisateljev in Kulturosfera Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture.

Brez sofinanciranja MK je na Radiu Študent tako ostalo 3.080 oddaj programa uredništva oziroma več kot 650 ur programskih vsebin s področja kulture in umetnosti, pa tudi civilne družbe in manjšinskih skupnosti, znanosti ter politike – gre zlasti za področja in tematike, ki so v ostalih medijih zapostavljene. Zaradi ukinitve sofinanciranja MK bodo prizadeti tudi številni mladi, ki se po principu učenja ob delu na RŠ trenutno usposabljajo za medijske poklice. Na jesensko avdicijo za novinarje in lektorje ter na pomladno za programske službe (tehnike, spikerje in videaste) se je prijavilo več kot 350 kandidatov, kar izkazuje izjemen interes za delo na RŠ med mladimi. V obdobju od septembra 2020 do sredine maja 2021 smo tako že sprejeli okoli 50 novih novinarjev, usposabljanja za programske službe pa so ravno v teku.

Brutalen rez v proračun Radia Študent s strani MK je bil toliko večje presenečenje, saj je RŠ zadnja leta na razpisu prejemal po skoraj 100.000 EUR (99.220 EUR leta 2020, 95.700 leta 2019); sredstva sicer predstavljajo 50 % sofinanciranja medijskih vsebin na letni ravni. Prijavo RŠ na medijski razpis so v zadnjih osmih letih obravnavale najrazličnejše strokovne skupine različnih vlad in različnih barv, a so ne glede na to vsakič prepoznale visoko dodano vrednost programskih vsebin, predlaganih za sofinanciranje, saj gre za vsebine od mladih za mlade.

Tako drastičen upad prihodkov bo pustil resne posledice na programski, izobraževalni in kadrovski strukturi Radia Študent. S tem, ko Ministrstvo za kulturo finančno izčrpava Radio Študent, posredno napada tudi edini medijski prostor, kjer se sliši belokranjski, natančneje metliški glas, izven meja Bele krajine - Metliški jutranjc. Medtem, ko jutranjc ni vključen v razpis za sofinanciranje medijskih vsebin posebnega pomena, zagotovo opolnomoča tako belokranjsko dijasporo v Ljubljani, kot tudi prebivalstvo, ki je za enkrat še uspelo ostati v bližini svojega domačega kraja. Če želite Metliški jutranjc poslušati tudi v prihodnjih sezonah lahko Radio Študent podprete na več načinov - z namenitvijo 1% dohodnine, donacijo ali nakupom majice, pulovera, šalice, štumfov ali kakšnega drugega artikla.

Priponke

Vir: Radio Študent
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj