Na vsebino

Migrantski tok ne pojenja

Ilegalni prebežniki v Beli krajini.
Ilegalni prebežniki v Beli krajini.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so imeli tudi včeraj veliko dela z nedovoljenimi prehodi državne meje. Skupno so izsledili 117 tujcev, ki so nedovoljeno stopili v Slovenijo, od tega kar 98 na območju Brežic, preostale pa v Beli krajini. Na območju Balkovcev in Preloke so tako prijeli deset, na območju Metlike pa devet državljanov Sirije, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo.

Število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo se je v zadnjih dveh mesecih bistveno povečalo, je nedavno v Bruslju pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar in dodal, da ne more govoriti o odpravi začasnega nadzora na meji s Hrvaško.

Policija je januarja obravnavala 3430 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko jih je v istem obdobju lani 2573. Najbolj je bila obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so našteli 82 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, in sicer 2813.

"V zadnjih dveh mesecih je bistveno višje število nezakonitih vstopov v Republiko Slovenijo. Torej v tem trenutku ne morem govoriti o tem, da bi notranji nadzor opustili, predvsem iz naslova nevarnosti terorizma," je glede začasnega nadzora na meji s Hrvaško dejal Poklukar in izpostavil konflikt v Gazi, omenil pa je tudi rusko agresijo na Ukrajino.

Slovenija je začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla oktobra lani, ko je to na meji s Slovenijo storila tudi Italija. Kot razlog so v Rimu in v Ljubljani navedli povečano teroristično nevarnost v Evropi, nadzor sta obe državi podaljšali do junija.

Povečano število nezakonitih vstopov tujcev sicer po Poklukarjevih opažajo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, saj je ta "izredno aktivna".

Poudaril je, da je težava še vedno v tem, da migranti brez vizumov pridejo v države Zahodnega Balkana in nato nezakonito vstopijo v EU. V pogovorih z ministrskimi kolegi se je zavzel za ukrepanje, spomnil pa je tudi na pobudo, da bi v BiH napotili pripadnike Agencije EU-ja za mejno in obalno stražo (Frontex).

Vir: PU Novo mesto, STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj