Na vsebino

Medpredmetna ekskurzija Na poti treh kultur

V dneh od 25. do 27. septembra 2019 so se dijakinje in dijaki 4. letnika gimnazije in strojnega tehnika podali na svojo zadnjo srednješolsko ekskurzijo. Potovali so po poti treh kultur in tako obiskali kraje v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Prvi dan jih je po jutranjem ogledu Trsta pot vodila v Rezijo, kjer so jim domačini predstavili svoj jezik, kulturo in običaje. Nekateri dijaki so ob tem celo sami zaplesali. Obiskali so Muzej brusačev, tipične dejavnosti prebivalcev Rezije, ki jim je v preteklosti omogočala preživetje, in Muzej rezijanskih ljudi, v katerem so izvedeli več o ljudskem izročilu ter o rezijanskih pravljicah in pripovedkah. Popoldne so se med vožnjo do letoviškega obmorskega kraja Lido di Jesolo, kjer so prenočevali, ustavili v Ogleju in si ob razlagi turističnih vodnikov ogledali tamkajšnjo Poponovo baziliko.

Drugi dan je bil namenjen ogledu Benetk. Turistična ladjica, s katero so potovali po Beneški laguni, jih je najprej popeljala do območja Trga svetega Marka, kjer so med vodenim ogledom videli Most vzdihljajev, Doževo palačo, most Rialto … Po prostem času za kosilo in sprehode so odpluli do otokov Murano in Burano. Na prvem so si ogledali oblikovanje tradicionalnih izdelkov iz muranskega stekla, na drugem pa so občudovali znamenite živopisane fasade stavb. Po vrnitvi v Lido di Jesolo so najpogumnejši izkoristili večer za jesenski skok v morje, peščica matematičnih navdušencev pa je po večerji ostala v hotelski jedilnici, kjer je reševala tekmovalno polo šolskega tekmovanja iz logike – to je namreč moralo potekati ravno na ta dan.

Tretje jutro jih je pot vodila nazaj v Slovenijo, natančneje v Pivko, kjer so si ogledali Park vojaške zgodovine. Ob razlagi tamkajšnjega kustosa so pridobili temeljna znanja o vojaški oborožitvi ter spoznali vojni vidik osamosvajanja Slovenije. Za večino je najzanimivejši del obiska predstavljal spust v notranjost podmornice P-913. Med vrnitvijo proti domu so si vzeli čas za postanek na Reki. Proste trenutke, ki so sledili vodenemu ogledu mestnih znamenitosti, so povečini izkoristili za popoldansko posedanje in sprehode ob morju. V mislih so se počasi skušali preslikali nazaj v občutenje običajnega šolskega ritma, tako drugačnega od vsakoletnih tridnevnih ekskurzij, ki jim bodo ostale v spominu kot morda najlepši del srednješolskih obveznosti.

Četrtošolke in četrtošolce so na ekskurziji spremljali razredniki Jan Čufer, Nejc Gorše in Tilen Šetina ter profesorji Branislav Adlešič, Alexandra Kočevar in Miroslav Plut, organizirana pa je bila s strani turistične agencije Kompas.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj