Na vsebino

Mednarodna konferenca o ohranjanju - SAVE

Mednarodna fundacija in evropska mreža za ohranjanje živalskih pasem in rastlinskih vrst v kmetijstvu - SAVE (Safeguard forAgricultural Varieties in Europe) s sedežem v St. Gallen-u v Švici se odločila, da letošnjo skupščino in mednarodni strokovni posvet izvede v Sloveniji. Temu je pripomoglo predvsem angažiranje dolgoletnega člana upravnega odbora SAVE dr. Draga Kompana iz Univerze v Ljubljani, ki je predlagal, da se dogodek odvije v Krajinskem parku Kolpa ob soorganizaciji Javnega zavoda KP Kolpa.

Zaradi potrebne infrastrukture je bil del seminarja izveden v Hotelu Bela krajina v Metliki, preostanek pa v Info centru KP Kolpa – Šokčev dvor v Žuničih in nato na terenu z ogledom primerov dobrih praks. Udeležence konference so v Metliki pozdravili: v imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Klemen Brglez in dr. Peter Skoberne v imenu Ministrstva za okolje in prostor. V Žuničih pa je goste nagovorila poslanka v Državnem zboru RS in podpredsednica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Violeta Tomič, ki se nam je pridružila tudi pri ogledu projektov in dobrih praks na terenu.

Strokovni del konference je bil vsebinsko zelo bogat in s primernim poudarkom na delu slovenskih partnerjev. Večinoma tuji gostje pa so bili še posebno navdušeni nad videnim na terenu. Naravo, kulturo, domače obrti, projekte, predvsem pa ljudi Krajinskega parka Kolpa so spoznali na ogledu Marindolskih steljnikov, Vrhovskih vrač, marindolske lipe in novega kolekcijskega visokodebelnega sadovnjaka Kalce. Z zanimanjem so prisluhnili predstavitvi različnih tipov električnih ograj za pašo živali in varovalnih ograj ter živali za varovanje pred velikimi zvermi, različnih tehnik vzdrževanja kulturne krajine, prikazu dela mehanizacije KP Kolpa in spoznavanju avtohtonih pasem domačih živali in kmetijskih rastlin. Zelo navdušeni so bili z videnim na kmetiji Totter, povsem pa jih je prevzela »vinska banka« - Soseska zidanica Drašiči. Popolna ekskurzija se je zaključila z večerjo na kmetiji Matkovič v Gornji Lokvici, ki so jo popestrili tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči.

Enkrat letno Fundacija Save podeli tudi nagrade: “Arca-Deli Awards®”. Svoje pridelke ali izdelke lahko na ocenjevanje prijavijo kmetije, podjetja in posamezniki katerih delo in proizvod je povezano z delovanjem in cilji SAVE: bodisi s programi"Arca-Net" ali "Variety-Savers" – neko aktivnostjo, ki pomaga pri ohranjanju avtohtonih pasem ali vrst. Predstavitev ocenjevanja (ki ga opravi posebna, večnacionalna komisija) in podelitev priznanj se opravi na letnem srečanju. Tokrat so priznanje in pravico do uporabe logotipa »Arca-Deli 2016« na proizvodih pridobili tudi štirje slovenski predstavniki. Podjetje LacMar d.o.o. za kozmetiko iz kobiljega mleka, kmetija Totter za salamo in slanino krškopoljskih prašičev in kmetija Vučji ogrizek za ovčjo salamo in slanino prašičev pasme mangulica. Strokovno komisijo pa ja najbolj navdušil izdelek in celotna predstavitev ter marketinški pristop XXL pletenja Tončke Jankovič, ki ji je edini (med vsemi nagrajenci) izrekla priznanje brez priporočil za dodatne izboljšave.

Hvala vsem, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi konference!

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj