Na vsebino

Med šolami poteka prava bitka za učitelje

Ravnatelj OŠ Dragatuš Stanislav Dražumerič opozarja na kronično pomanjkanje učiteljev.
Ravnatelj OŠ Dragatuš Stanislav Dražumerič opozarja na kronično pomanjkanje učiteljev.

Pred vrati je novo šolsko leto, ki bo marsikje ponovno zaznamovano s kadrovsko krizo. V Svizu so že pred meseci opozorili, da v slovenskih osnovnih in srednjih šolah primanjkuje od 4.000 do 5.000 učiteljev.

Ravnatelj Osnovne šole Komandanta Staneta Dragatuš Stanislav Dražumerič, ki je šolstvu predan že 45 let, pravi, da je trenutno skoraj nemogoče dobiti učitelje matematike, računalništva, jezikov, kemije, … »Težava se vleče že leta, vse vlade, vključno z aktualno, so imele vse podatke o številu otrok, ki se bodo vpisali v šole, o potrebah po učiteljih in o tem, koliko študentov se vpisuje v pedagoške programe. Neustrezna politika nas je pripeljala do stanja, v katerem smo. V zadnjem času so sicer obnovili pripravništvo, za najbolj iskane smeri so namenili štipendije, a učinke tega lahko pričakujemo šele čez pet ali šest let. Dotlej bomo ravnatelji bili bitko, ki je vnaprej obsojena na propad,« je za Nedeljski dnevnik povedal Dražumerič.

Med šolami zato poteka prava kraja kadrov, med najbolj deprivilegiranimi so odročnejši kraji. Ravnatelji kandidatom zaradi predpisanih plač ne morejo ponuditi ničesar več kot v mestih. »Še več, na manjši šoli normativi učiteljem ne omogočajo polne delovne obveznosti. Dopolnjevati jih morajo na drugih šolah. V takšnem primeru bo učitelj seveda izbral šolo, kjer bo vse ure opravil na enem mestu,« opozarja na težji položaj manjših šol ravnatelj Dražumerič.

V šole tudi nepedagoški kader

Julija je začela veljati novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki bo med drugim omogočila lažje zaposlovanje. Šole bodo tako lahko zaposlovale tudi strokovnjake brez pedagoško-andragoškega znanja oziroma brez strokovnega izpita. Šolniki so enotni: to kadrovskih težav v šolstvu ne bo rešilo. Lahko pa prinese dodatne težave, menijo nekateri.

Tudi dragatuški ravnatelj Dražumerič je do omenjene rešitve zadržan. »Kot ravnatelj moram seveda to požreti in tako narediti, starši pa za svoje otroke želijo najboljše, želijo, da jih učijo najboljši učitelji. V njihovih očeh bom torej jaz tisti, ki zaposluje pedagoško neizobražen kader, in ne država,« je še povedal belokranjski ravnatelj za Nedeljski dnevnik.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj