Na vsebino

Lojze Krakar

Knjižnica Črnomelj se pri svojem delu ukvarja tudi z domoznanskim delom. Pri tem posveča pozornost tudi ''domoznancem''.

Med drugimi je svoj pečat pustil tudi Lojze Krakar iz Semiča. Leta 2015, dvajset let po njegovi smrti, je knjižnica izdala brošuro, v Krajevni knjižnici v Semiču pa smo že pred leti postavili spominsko zbirko, kjer so zbrana njegova dela. Seveda, to zbirko tudi dopolnjujemo. Pred časom smo uspeli pridobiti prevod izbranih pesmi v srbski jezik. Zbirka ima naslov ''Veče lirike'' in je bila izdana 1963 v Kruševcu (Srbija). V knjižnici smo zasledili, da je knjiga na prodaj na določeni spletni strani v Srbiji in smo se povezali z antikvariatom ''Mala akademija'' iz Beograda, ki je knjigo odkupil in poskrbel za to, da nas je počakala.

In kako je knjiga priromala v knjižnico. Za to je poskrbela gospa Mira Trifkovič (nekdaj zaposlena tudi v Knjižnici Črnomelj ter nato v šolski knjižnici Srednje šole Črnomelj), ki je ob obisku Beograda knjigo prevzela in jo prinesla v knjižnico. Pa ne samo to, knjigo je plačala in jo podarila knjižnici. Za njeno pripravljenost in lepo gesto se ji zahvaljujemo.

Kaj več o Krakarju pa si lahko preberete tudi na spletnem portalu Kamra, kjer je Knjižnica Črnomelj pripravila obsežno bibliografijo Krakarjevih del ter objavila seznam prejetih nagrad.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj