Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Vinko Engelman

Vinko Engelman, učitelj. Rojen 3. januarja 1881 v Starem trgu ob Kolpi, umrl 10. februarja 1918 v Trstu.

Po otroštvu v Starem trgu kjer je bil njegov oče nadučitelj, je nadaljeval šolanje v Ljubljani in ga zaključil z maturo na učiteljišču v 1902 leta. Prvo učiteljsko službo je dobil v Velikih Laščah, nato je učil v vasici Trnje pri Pivki, 1905 leta pa se zaposli na šoli Družbe sv. Cirila in Metoda v Trstu kjer je vzgojitelj in učitelj; tam pa je učiteljica tudi soproga Mira. Ob tem, da je bil zelo dober pedagog se je posvečal delu v različnih slovenskih organizacijah. Med drugim je bil tudi predsednik šentjakobske čitalnice, starosta Sokolov in tajnik osrednjega odbora Narodne delavske organizacije. Deloval je v političnem društvu Edinost in bil tudi dopisnik njegovega glasila. Najaktivnejši pa je bil v zadrugah: trgovski, obrtni, čevljarski ter gostilniških zadrugi. Bil je zelo narodno zaveden in veliko energije je vlagal v razvoj slovenskega šolstva in sodeloval pri ustanavljanju podružnic šol Ciril-Metodovega društva. Zaradi nenehne vpetosti v delo je oslabel, zbolel in tudi mlad umrl.

Po njegovi smrti in razpadu Avstro-Ogrske monarhije se je vdova Mira Engelman (tudi sama zelo aktivna) 1920 leta preselila z otroci v Ljubljano kjer je učila na šolah v Šiški in na Mladiki. Znana je bila po svojem organiziranju ženskih društev in organizaciji pomoči za begunce iz Primorske, ki je pripadla Italiji.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj