Na vsebino

Tudi Krajinski park Kolpa v knjižni noviteti

Šokčev dvor v Žuničih.
Šokčev dvor v Žuničih.

"Naša dežela je posejana s številnimi hišami. Hiše predstavljajo dom in predstavljajo možnost za delo in preživetje. V hišah živimo, delamo in spimo. Hiše niso le stene in strehe. Imajo svojo vsebino. In dušo. Ohranjajo našo preteklost, našo tradicijo in naše korenine. Naši predniki so že zelo zgodaj postavljali hiše. Sprva preproste, pokrite s slamo. Žal je ogenj velikokrat požiral to, kar je ustvaril človek. Potem je hiše začel zidati in prekrivati na drugačen način. Tako se je počutil varnejšega.

Težko bi prešteli vse hiše, kjer so ljudje živeli in živijo še danes. Mnoge je v preteklosti načel zob časa in so se podrle. Drugje so jih ljudje ohranili in ustrezno obnovili. Ostale so kot spomin na nekatere stare čase, ko se je živelo povsem drugače kot danes," je zapisal Primož Hieng v predgovoru svoje nove knjige Vodnik po hišah z dušo – 150 hiš naše preteklosti.

V zanimivem vodiču, ki nas z osnovnimi informacijami popelje po vsej domovini sta tudi dve hiši iz Bele krajine: Primožičeva hiša v Črnomlju in znameniti Šokčev dvor v Žuničih, ki ga od novembra 2007 upravlja Javni zavod Krajinski park Kolpa in je v tem času sprejel 36.000 gostov, ki so prisluhnili zgodbi o naravi, kulturi, obrteh in zanimivi zgodovini ljudi ob Kolpi. Številni so se odločili tudi sodelovati na različnih delavnicah in strokovnih ter kulturnih dogodkih. Ta muzej na prostem - kulturni spomenik lokalnega pomena je v rubriki v enem stavku, predstavljen tako: Šokčev dvor je edinstveni primer ohranjene stavbne dediščine v Beli krajini.

Še več pa boste izvedli, ko boste prelistali ta zanimiv vodič in nas obiskali v Žuničih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj