Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Victor Albin Zugel

Victor Albin Zugel (Viktor Žugelj), izumitelj. Rojen 7. septembra 1926 v Clevelandu, Ohio, umrl 15. marca 2017 v Parmi, Ohio, ZDA.

Potomec slovenski izseljencev: očeta Martina Žuglja iz Krivoglavic in matere Marjete Tomc (ameriško: Margaret Maria) iz Dobravic v Beli krajini je postal uspešen inovator in poslovnež v Ameriki. Oče Martin je emigriral v ZDA 1913 leta, da pripravi vse potrebno za prihod zaročenke, kar se je potem lahko zgodilo šele leta 1920. Takoj sta se poročila, saj je Martin že pridobil državljanstvo ZDA. Starša sta bila vse življenja samozaposlena – z lastno trgovinico. Victor je tako kot večina tamkajšnjih Slovencev obiskoval osnovno šolo pri sv. Vidu in na East Tech, maturiral pa na srednji šoli v Collinwoodu (tako kot Slovenci: kontraadmiral William Petrovič, pisatelj Frank Mlakar in metalurg, izumitelj John Šešek Nielsen). Nato je šel na usposabljanje za vojnega pilota in sodeloval v II. svetovni vojni. V letih 1946-1960 je ob delu študiral na strojni šoli Fenn. V obdobju od srede 50-ih do druge polovice 80-ih let je uspešno registriral 18 patentov za stroje v tiskarstvu in knjigoveštvu. S tem je naredil pravo revolucijo v knjigoveštvu, saj je patent iz leta 1972 omogočil vezavo 8.500 knjig na uro, ali kot Američani radi rečejo: »izdelal je najhitrejši knjigoveški stroj na svetu«.

V bliskovito rastočem podjetju Macey kjer je delal, se je letni promet iz 10 mio dolarjev povečal na 2 milijardi dolarjev. Upokojil se je 1990 leta kot vodja inženiringa v podjetju Harris-Seybold Macey Plant in najuspešnejši inovator v tiskarski industriji. Ukvarjal se je tudi z letalskim modelarstvom.

Victor je imel tudi štiri sestre in starejšega brata Martina, ki ga bomo spoznali prihodnjič, saj je bil tudi on zelo uspešen na svojem področju dela. Slovenije in Bele krajine se je vedno spominjal kot »svojega starega kraja«.

Delo bratov Žugelj je v ZDA podrobno opisal dr. Edi Gobec.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj