Na vsebino

Letošnja semiška občinska priznanja prejmejo ...

Luka Zidanšek. Foto: Uroš Novina
Luka Zidanšek. Foto: Uroš Novina

Semiški občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili predlog komisije za podeljevanje priznanj, da letošnji naziv častnega občana podelijo župniku župnije Semič - Črmošnjice Luki Zidanšku. Na slovesnosti ob občinskem prazniku, ki bo 28. oktobra, bodo podelili še plaketi, ki bosta pripadli Marjanu Ogulinu in Alojziju Simoniču.

Luka Zidanšek bo najvišje priznanje Občine Semič prejel za neprecenljiv doprinos k spoštovanju, negovanju ter bogatenju semiške kulturne, zgodovinske in sakralne dediščine. S prihodom Zidanška v semiško župnijo pred 17 leti je zavel nov veter, so v obrazložitvi naziva zapisali predlagatelji iz Kulturnega društva Orel Semič. Lotil se je prenove župnišča, nato pa sistematično, kvalitetno, strokovno in vedno v sodelovanju s strokovnimi službami ter zavodi, začel obnavljati še sakralne objekte. V času svojega službovanja je s pomočjo občine in faranov na območju semiške in črmošnjiške župnije obnovil kar 11 sakralnih objektov, med katerimi zagotovo izstopa nedavno obnovljena župnijska cerkev sv. Štefana. S tem je pripomogel tudi k prepoznavnosti Semiča v slovenskem okolju. Ob tem pa ni pozabil niti na svoje osnovno poslanstvo – pastoralno delo.

Marjan Ogulin si je plaketo Občine Semič prislužil za dolgoletno prostovoljno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Črešnjevec, vaški skupnosti Cerovec, Lovski družini Smuk Semič in številnih drugih organizacijah. S svojim delom je bistveno pripomogel k razvoju in napredku Črešnjevca in tamkajšnjega gasilskega društva, pa tudi celotne občine. Za svoje prizadevno delo v domačem gasilskem društvu je leta 2019 prejel tudi najvišje gasilsko odlikovanje Gasilske zveze Slovenije. Od leta 1985 je tudi aktiven član Lovske družine Smuk Semič, kjer mu zaupajo pomembne funkcije in naloge.

Plaketo Občine Semič si je prislužil tudi Alojzij Simonič z Vinjega Vrha za življenjsko delo in večletne uspehe na področju gasilstva ter dela v vaški skupnosti. Osem let je bil predsednik PGD Stranska vas, ki je v tem času postalo bogatejše za številne pridobitve. Posebno pozornost je Simonič namenil urejanju okolice gasilskega doma, pomembno je prispeval tudi k izgradnji balinišča leta 2009. Sodeloval je v več gradbenih odborih, dolga leta je organiziral vaška srečanja na Vinjem Vrhu. Aktiven je tudi v številnih ostalih društvih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj