Na vsebino

Preskok 2022 tudi v Beli krajini (foto in video)

Vaja Svarunov pogled je del iz niza vaj Preskok 2022, ki jih Slovenska vojska izvaja v jesenskem delu. Del vaj poteka tudi v Beli krajini in danes je bila v Geršičih predstavitev za javnost in medije, ki je bila sestavljena iz dinamičnega in statičnega dela. Prisotni smo si tako lahko gledali združeno delovanje deležnikov v obrambno varnostnem sistemu Republike Slovenije na primeru varovanja državne meje in reševanja iz vode.

V današnji prikazni vaji so poleg Slovenske vojske sodelovali tudi policisti PP Metlika, nujna medicinska pomoč ZD Črnomelj ter prostovoljni gasilci PGD Podzemelj in PGD Črnomelj.

Polkovnik I. Strojin, poveljnik teritorialnega polka in vojašnice Franc Šturm Novo mesto je ob današnji vaji povedal nekaj o vaji Svarunov pogled:


Stotnik D. Kogej, vodja vaj Svarunov pogled, pa se je dotaknil sodelovanja s civilnimi enotami in poteka celotne vaje Preskok 2022:


V krajšem videoprispevku si lahko ogledate tudi kako je vaja potekala. Na včerajšnjih pripravah je sodeloval tudi helikopter SV, danes ga žal ni bilo.


Policisti so najprej odkrili čoln z ilegalnimi prebežniki. Ob poskusu pobega sta dva prebežnika padla iz čolna. Enega so policist in vojaka prijeli na kopnem, drugi ni znal plavati zato so na pomoč poklicali gasilce in reševalce. Na koncu so prijeli še sprovajalca ilegalnih prebežnikov.

Več o nizu vaj Preskok 2022 pa najdete na povezavi TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj