Na vsebino

Letos več konfliktov z medvedi kot lani

Na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) ocenjujejo, da v Sloveniji trenutno živi več kot tisoč rjavih medvedov, glede na modelne ocene številčnosti in druge indikatorje pa je njihovo število v zadnjih petih letih v stalnem porastu. Spomladanska ocena številčnosti za leto 2016 je denimo bila okoli 800 medvedov.

Hitro se je v zadnjih petih letih povečevala tudi populacija volka. Za sezono 2015/16 je ocena številčnosti volkov za Slovenijo znašala 52 osebkov, za sezono 2019/20 je bila 113 volkov.

Upravljanje z rjavim medvedom in volkom je v pristojnosti okoljskega ministrstva oz. Agencije RS za okolje (Arso), ki lahko skladno z zakonodajo in ob upoštevanju mnenja stroke med drugim dovoli odvzem medveda in volka iz narave, ne glede na to, da gre za zavarovani vrsti in ju zato ni dovoljeno loviti oz. ubijati.

Predvsem rjavi medved lahko v določenih primerih predstavlja grožnjo zdravju in varnosti ljudi. Zato je poseg v populacijo rjavega medveda mogoč, a le, ko so izpolnjeni trije pogoji: če ni druge zadovoljive možnosti, če poseg ne škoduje ohranitvi ugodnega stanja populacije in če se s posegom med drugim zagotavlja zdravje in varnost ljudi ter preprečuje nastanek resne škode na premoženju. Sicer pa izdanim odločbam oz. dovoljenjem za odstrel volkov in medvedov v zadnjih letih velikokrat nasprotujejo okoljevarstvene organizacije.

Skupno je bilo letos po podatkih ZGS iz narave odvzetih 123 rjavih medvedov in štirje volkovi. Največ medvedov je bilo letos odvzetih na Notranjskem, skupno 63, sledi kočevsko-belokranjsko lovsko upravljavsko območje, kjer je bilo odvzetih 46 medvedov, ostali so bili odvzeti drugje.

Da je letos konfliktov z medvedom več kot lani, kažejo tudi podatki ZGS o škodnih primerih, ki pa po drugi strani kažejo tudi na precejšen upad števila škodnih primerov po volku v letošnjem letu. Skupno so letos do konca aprila pri nas našteli 50 škodnih primerov po medvedu, škoda pa je ocenjena na nekaj več kot 24.500 evrov. Lani v enakem času je bilo 27 škodnih primerov, ocenjena škoda pa 16.000 evrov.

Volkovi pa so bili letos do konca aprila udeleženi v 36 škodnih primerih z ocenjeno škodo nekaj več kot 14.000 evrov, lani v enakem obdobju pa v 86 primerih, škoda pa je bila ocenjena na 44.500 evrov, še kažejo podatki ZGS.

Medvedi so lani povzročili dobrih 30, volkovi pa skoraj 27 odstotkov vseh škod, ki so jih pri nas povzročile zavarovane živalske vrste. Večina škodnih primerov je povezana z napadi na drobnico. Največ škode so v lanskem letu oboji povzročili na kočevsko-belokranjskem območju.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj