Na vsebino

Kulturni dom Metlika bo dobil novo ime

Pobudo metliških sokolov o preimenovanju Kulturnega doma Metlika je občinskim svetnikom predstavil Jože Vraničar.
Pobudo metliških sokolov o preimenovanju Kulturnega doma Metlika je občinskim svetnikom predstavil Jože Vraničar.

Občinski svet v Metliki je na sinočnji seji sprejel pobudo metliških sokolov in sokolic, da se sedanji Kulturni dom Metlika preimenuje v Sokolski dom. Pobudo za preimenovanje doma so podprli tudi v Mestni skupnosti Metlika, kjer pravijo, da preimenovanje pomeni zahvalo za dosežke sokolskega društva, pa tudi izraz spoštovanja do bogate zgodovine mesta ob Kolpi.

V Metliki so leta 1907 ustanovili sokolsko društvo, imenovano Belokranjski sokol. Sokoli so sprva telovadili na Ivčevem vrtu, telovadno orodje pa so imeli shranjeno kar pod bližnjim skednjem. Leto pozneje jim je Prva dolenjska posojilnica in hranilnica odstopila prostor na grajskem vrtu, današnjem parkirišču in spominskem parku pred gradom, kjer so si v nekdanji vrtnariji uredili telovadnico.

Današnji Kulturni dom Metlika so z lastnimi sredstvi in pridobljenimi donacijami začeli graditi leta 1937. Svečana otvoritev Sokolskega doma je bila 8. julija 1939. Namenjen je bil predvsem športnim dogodkom, služil je tudi kot kino, preden so za ta namen odprli zgradbo ob metliškem gradu. Kasneje je dom doživljal precej nenavadno usodo, kar se lastništva in imena tiče. Leta 1941 so Italijani dom preimenovali v Teatro Pucini, od jeseni 1943 pa je bil spet Sokolski dom. Po 2. svetovni vojni so dom Sokolom odvzeli. Spomladi 1978 so ga prenovili in od tedaj je služil kot kulturni prostor. Dve leti pozneje so ga preimenovali v Dom Edvarda Kardelja, kasneje pa v Kulturni dom Metlika, ki to ime nosi še danes.

Zelo pestro je bilo vsa leta tudi dogajanje v domu. Dvorana je bila dolgo časa tudi šolska telovadnica. Poleg proslav in svečanosti so se v njem dogajali znameniti družabni dogodki, posebej ob jubilejih metliških društev. V kletnih prostorih je bil leta 1967 posnet prvi igrani belokranjski film. Kasneje je bila v istih prostorih garderoba legendarnega KK Beti Metlika, ki je pustil pečat na slovenski košarkarski sceni. Vse do trenutka, ko so takratne občinske oblasti ukazale stole pričvrstiti z vijaki na parter. V kulturnem domu je bil dolgo časa tudi metliški kino, danes pa je stavba namenjena različnim prireditvam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj