Na vsebino

Krajinska parka

Včeraj smo imeli učenci 6. razreda OŠ Mirana Jarca Črnomelj kulturni dan. Ogledali smo si Krajinski park Lahinja in Šokčev dvor v Žuničih.

Najprej smo se odpeljali v Pusti Gradec. Tam nas je sprejela gospa Klepec. Povedala nam je veliko o rastlinah in živalih, ki jih najdemo v Krajinskem parku Lahinja. Pokazala nam je del Lahinje in nas povabila, da jih lahko kdaj obiščemo in se vozimo s čolnom. Potem nas je peljala do cerkvice in pokopališča. Tam nam je bil zanimiv podpis zidarja, ki je zidal cerkev, in pravljica o hudiču, ki je vrgel zvonik v Lahinjo. Ves čas nas je spremljal pes po imenu Čarli. Nato smo si ogledali staro žago in mlin. Gospa nam je prikazala mletje moke. V vodi nam je uspelo v objektiv ujeti tudi žabo.

Po malici smo se odpeljali v Žuniče, kjer sta nas pričakala gospod Boris Grabrijan in gospa Tončka Jankovič, ki nas je pogostila s pogačo. Oba sta bila oblečena v oblačila, kot so jih včasih nosili Belokranjci, in na ta način še bolj nazorno prikazala način življenja v naših krajih nekoč. Prikazala sta obdelavo lana ter prostore v hiši. Pogledali smo si tudi žuželke, kamnine ter rudnine.

Kulturni dan bi ponovili, saj smo se na njem naučili veliko novega o zgodovini kmečkega življenja v Beli krajini.

Vir: OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj