Na vsebino

Koronastatistika na prvi dan brez epidemije

V torek so opravili 2643 PCR-testov na novi koronavirus in našli 118 okužb, kar predstavlja 4,5 odstotka testov. Delež pozitivnih testov je bil za 0,3 odstotne točke nižji kot v ponedeljek.

V bolnišnicah se zdravi 121 bolnikov, od tega 38 na intenzivni negi. V torek je umrla ena oseba s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je s 132 padlo na 113.

V Beli krajini so po treh zaporednih dneh brez okužb, včeraj potrdili en nov primer v Semiču.

V belokranjskih občinah je trenutno 20 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 11, Metlika 6, Semič 3.

Vlada je s 15. junijem preklicala epidemijo

V Sloveniji prvič po 19. oktobru lani ni razglašena epidemija covida-19. Kljub temu pa se ne bodo sprostili vsi sprejeti preventivni epidemiološki ukrepi.

Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra, še vedno obvezne, tako kot razkuževanje rok in t. i. pravilo PCT. Pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je tako še vedno pogoj za vstop v notranjost gostinskih lokalov, v turističnih nastanitvah, na bazenih, pri sejemski in kongresni dejavnosti ter v igralnicah in igralnih salonih. Pogoj PCT pa ne velja za otroke do dopolnjenega 18. leta, je razvidno s spletnega vladnega spletišča.

Prav tako na javnih prireditvah ali shodih, pri obisku knjižnice, arhiva, muzeja ali galerije, prodaji blaga in storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode ter na športnih tekmovanjih še vedno velja omejitev en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine.

Za zdaj še vsaj do 20. junija med drugim v veljavi ostajajo tudi odloki o omejitvah na področju kulturnih storitev končnim uporabnikom, na področju javnega prevoza, na področju ponujanja blaga in storitev, na področju vozil ter odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19.

Epidemija covida-19 je bila v Sloveniji prvič razglašena 12. marca lani in je trajala do 31. marca. Znova je vlada epidemijo razglasila 19. oktobra, trajala pa je vse do 15. junija.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj