Na vsebino

Kopalna voda odlična na polovici mest na Kolpi

Foto: Jan Kocjan
Foto: Jan Kocjan

Slovenija je ena od evropskih držav, kjer so vse kopalne vode lani dosegale ustrezno kakovost oziroma ni bilo kopalne vode slabe kakovosti, izhaja iz poročila Evropske okoljske agencije (EEA). Ustrezno kakovost vode so po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) potrdile tudi prve letošnje analize vode, opravljene na kopalnih vodah na morju.

Arso kakovost celinskih kopalnih voda meri na 29 mestih. Odlično mikrobiološko kakovost vode so leta 2023 ocenili na 17 mestih, kar je enako kot leto prej. Arso je odlično kakovost vode zaznal na vseh kopalnih območjih na Bohinjskem in Blejskem jezeru, na večini kopalnih vod na Soči in morju ter na Šobčevem bajerju.

Kopalna voda je z mikrobiološkega vidika odlična tudi na polovici mest na Kolpi. To so odseki Prelesje-Kot, Učakovci-Vinica in Pobrežje-Fučkovci. Stanje vode se je lani iz dobrega v odlično izboljšalo na Kolpi v Radencih ter na odseku Dragoši-Griblje.

Dobro stanje voda so zaznali na Kolpi pri Sodevcih, v Podzemlju in Damlju, na Krki v Straži ter na Nadiži pri Podbeli, Robiču in vasi Logje.

Stanje se je iz zadostnega v dobro izboljšalo na Kolpi v Primostku. Poslabšanja ocene iz odličnega v dobro so na Arsu zabeležili na Kolpi v Adlešičih ter na Soči v Kanalu, iz dobrega v zadostno pa se je poslabšala kakovost Krke v Žužemberku.

Kopalna sezona na morju traja od 1. junija do 15. septembra, na jezerih in rekah pa od 15. junija do 31. avgusta. V tem času Arso spremlja kakovost voda, prve letošnje meritve pa so na morju že izvedli. Stanje na vseh morskih kopališčih je bilo 22. maja skladno z določili, voda pa torej primerna za kopanje. Podatke sicer Arso objavlja na karti kopalnih voda.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj