Na vsebino

Konstitutivna seja Občinskega sveta Občine Metlika

Novoizvoljeni metliški občinski svet je na včerajšnji ustanovni seji potrdil mandate vsem 19 svetnikom ter sprejel ugotovitveni sklep o izvolitvi županje Martine Legan Janžekovič. Ta se je v svojem prvem nagovoru zavzela za sodelovanje z vsemi v dobro občine in njenih prebivalcev. V novem občinskem svetu je več kot polovica novih imen.

Sejo je v skladu s poslovnikom vodila Anica Kopinič, ki se je za opravljeno delo in sodelovanje zahvalila bivšemu županu Darku Zevniku. Slednjemu se je za »izjemen trud in delo« zahvalila tudi nova županja in svojemu predhodniku hkrati čestitala ob njegovi izvolitvi v državni svet s prepričanjem, da bo interese lokalne skupnosti povezovalno in predano zastopal tudi na državni ravni.

Županjina Lista za povezovanje in razvoj ima v novem občinskem svetu največ, štiri mandate (Martin Pečarič, Mojca Mežnaršič, Andrej Škof, Mojca Šuklje). Tri mandate ima SD (Darko Zevnik, Elizabeta Prus, mag. Bojan Krajačič), po dva pa Gibanje Svoboda (Anica Kopinič, Anton Gerkšič), Glas neodvisnih (Sašo Jeršin, dr. Ana Logar), Mladi za Metliko (Nika Mežnaršič, Izidor Vraničar) in SDS (mag. Igor Vajda, Andreja Draginc). NSi zastopa Alojz Malenšek, samostojna svetnika v novem občinskem svetu sta Anton Pezdirc in Milan Vidović, predstavnik romske skupnosti pa je Marjan Tudija.

V komisijo za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in priznanja so imenovali Andrejo Draginc, Antona Gerkšiča, Martina Pečariča, Izidorja Vraničarja in Darka Zevnika.

Novoizvoljena županja je v svojem nagovoru obljubila, da bo svoje delo opravljala »z vso skrbnostjo, pokončno, suvereno in odločno« ter se po najboljših močeh skupaj s sodelavci trudila, da bodo z energijo, znanjem in predanostjo poskrbeli za razvoj gospodarstva ter spodbujali ukrepe, ki bodo prispevali h krepitvi kmetijstva, turizma, šolstva, zdravstva, kulture in športa. Omogočiti želijo pogoje, ki bodo mladim ponujali stimulativne pogoje za življenje in delo v metliški občini, starejšim pa ustvariti prijazne pogoje za bivanje v jeseni življenja.

Ob izvolitvi je čestitala tudi članicam in članom občinskega sveta, ki so jim volivci podelili odgovoren mandat: »Vsak prihaja iz svojega mikro okolja, a je že pri pripravi proračuna jasno, da živimo kot skupnost, kjer je potrebno skozi razpravo in z močjo argumentov doseči dogovor kaj, kje in v katerem času bo možno nekaj izvesti. Premalo nas je, da bi se delili na naše in vaše, na stare in mlade, na uspešne in manj uspešne, na bogate in revne, pa tudi premalo nas je, da bi se delili na meščane in vaščane. Vsi imamo svoje potenciale in smo gradniki skupnosti. Ne glede na to, da se vedno ne strinjamo: živimo skupaj. Tudi skozi naše delovanje pokažimo, da je moč sodelovanja in kulturnega dialoga moč doseči tudi v časih, ko vse prevečkrat prevladujejo polresnice in škodoželjna namigovanja«.

Največja teža in operativna odgovornost bo po besedah Legan Janžekovičeve na občinski upravi, ki bo morala znati prepoznati ter reševati potrebe časa in prostora. Delo v občinski upravi je namreč po njenih besedah iz leta v leto bolj strokovno zahtevno, pričakovanja občanov vse večja, borba za dodatna sredstva, ki omogočajo izvedbo projektov, pa vse bolj trda.

»Skupnost, ki sestavlja metliško občino in se razprostira na 109 kvadratnih kilometrov so Metličanke in Metličani, ki jih je nekaj manj kot 9.000. Vsi so tvorci lokalne skupnosti,« meni županja, ki verjame, da lahko skupaj postanejo še uspešnejši in Metliko premikajo naprej.

Martina Legan Janžekovič bo do konca leta funkcijo metliške županje opravljala nepoklicno, s 1. januarjem 2023 pa poklicno.

Vir: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj