Na vsebino

Ko se drobnica na ogled postavi

Foto: @drustvorejcevdrobnicebelekrajine
Foto: @drustvorejcevdrobnicebelekrajine

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je včeraj pri gasilskem domu v Semiču pripravilo že 27. razstavo ovc in koz, ki je kot običajno pritegnila številne obiskovalce iz vse Slovenije.

Belokranjski rejci so poleg ovc, koz in pastirskih psov, na ogled postavili tudi male živali, ki jih je predstavilo Društvo gojiteljev malih pasemskih živali iz Novega mesta. Poleg tega so prikazali tradicionalen način peke jagenjčka, prikazali postopek striženja in obrezovanja parkljev, pripravili ovčarsko igro 4 x 4 in prikaz razkoščičenja ovce za sušenje ter organizirali kuharsko delavnico s prof. Jožetom Zalarjem. Na stojnicah so se predstavila belokranjska društva in kmetije s svojimi pridelki in izdelki, veliko dela pa so imele tudi ocenjevalne komisije.

Komisijo je s kondicijo in videzom najbolj prepričal oven Matica Marentiča, medtem ko je Manca Kos prejela priznanje za najlepše rogovje ovna, njen partner Izidor Grabrijan pa za najlepše rogovje kozla. Priznanje za najlepšo ovco je prejela Maruša Ogulin, za najlepšega kozla in najlepšo kozo Janez Škrinjar, z najlepšo ovco solčavske pasme pa se lahko pohvalita Anej in David Štampfelj.

Priznanje za najboljšo pečenko v kategoriji »mojstri« je prejel Andrej Ogulin. Med novinci je najboljšo pečenko spekel Denis Veselič, med »pekači« pa Stevo Vukčevič, ki je slavil tudi v absolutni konkurenci, saj je njegova pečenka dobila najvišjo oceno.

Tudi obiskovalci so tekmovali in sicer v igri 4x4, kjer so ugibali težo razstavljenega ovna. Tehtnica se je zaustavila pri 53 kg, izostreni očesi dveh zmagovalcev z Jesenic in Semiča pa sta se zmotili le za pičlega pol kilograma. Razdelila sta si nagrado v vrednosti 100 evrov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
37
46
57
69
78
83
91
23
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj