Na vsebino

Kisla župa

Kisle juhe prej nikoli nisem marala jesti. Pojedla sem edino juho, ki jo je skuhala moja mama. Ker je bila dobra, drugačna, z nogicami ("bremzami", kot smo jim rekli), pa vendar, ko sem jo dobila na mizo ob raznih porokah, abrahamih (to je pri nas v Prekmurju recimo standard), so me vsa tista nagravžna maščoba in ostanki mesa, ki so plavali v njej, dobesedno vrgli od mize. Ne, hvala, čeprav zelo dobro dene želodcu, ko/če pogledaš malo preveč v kozarec.

Zakaj sem jo sploh kuhala? Ker so me že nekaj časa mikale svinjske nogice, ker sem se rada spominjala svojih otroških dni, ko je ata skuhal poln hladilnik žolce z nogicami, katero sva potem jedla z dodatkom bučnega olja in čebule. Predvsem pa zato, ker me je prijateljica prosila, da naj ji skuham to župo.

Stric Google ponuja malo morje receptov za kislo juho, štajersko kislo juho, goričko kislo župo… Ob prebiranju receptov sem ugotovila, da ima malo da ne vsak večji okraj svojo župo oz. svoj način priprave, z različnimi sestavinami. Skupen je le kis. Tako sem pripravila eno svojo, različico, ki mi je nekako najbolj blizu oziroma me spominja na otroške dni, pa vendar brez ostankov enkrat že pripravljenega mesa. Tako, da smo jo potem z največjimi lušti in gušti pojedli prav vsi. In če napišem, da noben ni ostal samo pri enem krožniku Kisle župe by Me, je verjetno potem ocena realna, če napišem: bila je več kot odlična!

Sestavine:

1 kg svinjskih nogic (bremz)
5 srednje velikih krompirjev
2 korenčka
300 g prekajenega mesa s kostmi (recimo notranji del reber)
10 poprovih zrn
sveže zmlet poper po potrebi
1 čebula
majaron
3 lovorjeve liste
sol
žlica moke
žlička masti
žlička rdeče paprike
jabolčni kis

Svinjske nogice operemo pod tekočo vodo in odstranimo kocine, ki so morda še prisotne. Nogice zalijemo z vodo, dodamo na 4 dele prerezano čebulo, poper, lovorjev list, majaron in kuhamo kakšno uro.

Nato dodamo prekajeno meso, na kolobarje narezan korenček in na 2,5 centimetrske kockice narezan krompir. Solimo.

Po kakšni uri kuhanja, ko bi meso moralo že fajn odstopati od kosti, naredimo podmet iz moke in rdeče paprike. V ponvi na žlički masti prepražimo moko, dodamo rdečo papriko, za par sekund še malo prepražimo, dodamo kakšen deci hladne vode, premešamo, da se prežganje razpusti, in ga nato dodamo župi.
Juho prevremo, po potrebi dodatno začinimo in na koncu, ko je juha kuhana, dodamo kis. Predlagam, da ga dodajate po žličkah glede na okus, saj se hitro zna zgoditi, da ga je naenkrat preveč.

H kisli župi smo postregli ocvirkove pogače.

Vir: 220 stopinj poševno
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj