Na vsebino

Odlična kakovost kopalne vode na Kolpi

Foto: @belakrajina
Foto: @belakrajina

V Sloveniji imamo kopalno vodo odlične kakovosti, ugotavlja poročilo o stanju kopalnih voda v letu 2020. Kar 85,1 odstotka (40 od 47) kopalnih voda je namreč odličnih, 8,5 odstotka voda (4) je dobre kakovosti, zadostne so tri (6,4 odstotka), nobena kopalna voda pa ni v slabem stanju, zaradi česar bi bilo kopanje prepovedano, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

V letu 2020 je bila mikrobiološka kakovost vode za razred odlično dosežena na 20 kopalnih vodah, kar je na dveh kopalnih vodah več kot leto poprej. Delež odličnih kopalnih voda znaša 76,9 odstotka, kar je enaka vrednost kot leta 2018 in tudi najvišja v obdobju od leta 2010 dalje.

Odlične kakovosti, enako kot leto prej, je bila voda na šestih mestih na Kolpi: kopalna območja Prelesje–Kot, Damelj, Adlešiči, Učakovci–Vinica, Podzemelj in Pobrežje–Fučkovci.

Stanje se je izboljšalo z dobrega na odlično na Kolpi v Damlju, Podzemlju in v območju Prelesje–Kot. Se je pa po podatkih Arso stanje poslabšalo z odličnega na dobro na Kolpi v kopalnem območju Radenci. Dobro stanje je določeno za pet kopalnih voda, kar znaša 18,5 odstotka.

Zadostna kakovost se je lani glede na leto prej ohranila v Primostku na Kolpi.

Glede na to, da je kopalna voda Sodevci lokalnega pomena in ni vključena v poročevalske obveznosti do Evropske komisije, delež dobrih celinskih kopalnih voda, poročanih Evropski komisiji, znaša 15,4 odstotka, kar je za 7,7 odstotka več kot leta 2019.

Kakovost vode se v Sloveniji sicer spremlja na 48 kopalnih vodah, od tega 21 kopalnih voda na morju, 19 na rekah in 8 na jezerih, ki so vključena v državno spremljanje kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone. Na celinskih vodah so kopalne vode določene na reki Kolpi, Krki, Soči, Idrijci in Nadiži, na Blejskem in Bohinjskem jezeru ter na Šobčevem bajerju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj