Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1999

36. Jurjevanje je med 18. in 20. junijem 1999 pripravil odbor za Jurjevanje pri občini Črnomelj, v sodelovanju s Skladom RS za ljubiteljsko kulturno dejavnost in Gostinskim podjetjem Črnomelj. V Jurjevanski dragi se je pred približno 10000 ljudmi predstavilo okrog 400 folklornikov, tamburašev in pevcev.

V petek so najprej zaigrali črnomaljski godbeniki. Sledila je predstavitev sodelujočih avtorjev na likovni delavnici Zeleni Jurij. Odprli so tudi razstavo fotografij Dušana Friceta "Ukradene podobe". V programu »Igraj kolce« sta se predstavili Metliška FS Ivan Navratil in FS Semiška ohcet.

V soboto so v programu "Gremo v kres" nastopile pevke iz Adlešičev, Otovca in Dragatuša, tamburaši iz Sodevcev in mladi starotrški in dragatuški tamburaši. V programu "Hruške, jabuke, slive" so nastopile folklorne skupine iz Vinice, Adlešičev in gostujoči folklorniki društva upokojencev iz Nakla pri Kranju.

V nedeljo je črnomaljska folklorna skupina prikazala obred Zelenega Jurija. V programu »Al je kaj trden ta vaš most« je sledil nastop folklornih skupin Zeleni Jurij iz Črnomlja, FS Dragatuš, Celjska folklorna skupina in FS Klas iz Horjula.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 101–102

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj