Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1998

Folklorna skupina Zeleni Jurij iz Črnomlja na Jurjevanju leta 1998 (Arhiv fotografij JSKD, Območna izpostava Črnomelj).
Folklorna skupina Zeleni Jurij iz Črnomlja na Jurjevanju leta 1998 (Arhiv fotografij JSKD, Območna izpostava Črnomelj).

3-dnevno 35. Jurjevanje se je 20 let nazaj začelo v črnomaljski Jurjevanjski dragi 19. junija ter zaključilo 21. junija 1998. Posebnost tega leta je bila, da so organizatorji na prireditev povabili okoli 2000 Jurijev, ki so jih takrat našli v telefonskem imeniku!

V petek je potekal program »Hojte k nam na kres« z belokranjskimi pevci in godci, v sklopu katerega so nastopile belokranjske folklorne skupine, tamburaši, harmonikarji, godci na gudalo in pevci.
V soboto je zaigrala Godba na pihala Črnomelj. Pod naslovom »Kresni Ivan kres nalaga« pa je potekala predstavitev plesov in pesmi domačih folklornih skupin.
V nedeljo je v središču mesta potekal prikaz obrednega obhoda Zelenega Jurija »Zeleni Jurij, zeleno drevce«. Gostja Jurjevanja je bila vse 3 dni folklorna skupina Citta dei Trulli iz južne Italije, točneje iz mesta Alberobella.

Kot spremljevalno športno prireditev so organizirali že 5. kolesarski maraton po Beli krajini s traso v dolžini 45 in 75 km. Od povabljenih Jurijev, ki so obiskali Jurjevanje, je vsak dobil spominsko darilo, vsak 50. Jurij pa še posebno nagrado. Je med vami kakšen Jurij?

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 100
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj