Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1995

32. Jurjevanje, ki je potekalo od 23. do 25. junija 1995, je programsko ohranjalo smisel prireditve, in sicer predstavitev belokranjskih folklornih skupin in njihovega dela.

V petek je za začetek zaigrala črnomaljska godba na pihala, program pa se je nadaljeval s celovečernim koncertom češke folklorne skupine iz Markovica.
V soboto so odprli vinogradniško, kulinarično in lovsko razstavo. Prikazana je bila tudi predelava lanu, izdelava preje, vezenin in pisanic. Ob odprtju so igrali mladi tamburaši iz Dragatuša. Zvečer se je začelo Kresovanje, na katerem so proglasili najlepše urejeno naselje in domačijo v občini.
V nedeljo je nastopil čas za Jurjevanje. Na inštrumente sta zaigrala črnomaljska godba na pihala in tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj. Pozneje popoldan so nastopile folklorne skupine iz različnih krajev Slovenije (Dragatuš, Šentviška Gora, Poljčane, Lancova vas, Motvarjevci, Šentvid pri Stični, Senovo).

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 94-95

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj