Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1988

30 let nazaj je potekalo 25. Jurjevanje! Odvilo se je med 9. in 12. junijem 1988.

V četrtek so v kulturnem domu odprli razstavo o Jurjevanju in o delu belokranjskih folklornih skupin. S koncertom se je predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane. V petek so po lokalnih gostiščih nastopile tamburaške skupine.

V soboto so v gasilskem domu odprli etnološko razstavo o Beli krajini, s prikazom izdelave domačega platna, pisanic in pastirskih glasbil. Zvečer je godba na pihala iz prijateljske italijanske občine Terzo izvedla promenadni koncert. Sledile so predstavitve kresnih in svatovskih šeg.

V nedeljo so prikazali jurjevski obred, ki je častil božanstvo rasti in rodovitnosti. Predstavile so se godbe na pihala in tamburaši. Nastopili so belokranjski folklorniki, ki so prikazali jurjevanje (npr. pastirsko in haloško) in pomladna obredja. Kot gostji sta nastopili še folklorni skupini iz Duge Rese in Primskovega.

Vir: 30 let nazaj je potekalo 25. Jurjevanje! Odvilo se je med 9. in 12. junijem 1988. V četrtek so v kulturnem domu odprli razstavo o Jurjevanju in o delu belokranjskih folklornih skupin. S koncertom se je predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane. V petek so po lokalnih gostiščih nastopile tamburaške skupine. V soboto so v gasilskem domu odprli etnološko razstavo o Beli krajini, s prikazom izdelave domačega platna, pisanic in pastirskih glasbil. Zvečer je godba na pihala iz prijateljske italijanske občine Terzo izvedla promenadni koncert. Sledile so predstavitve kresnih in svatovskih šeg. V nedeljo so prikazali jurjevski obred, ki je častil božanstvo rasti in rodovitnosti. Predstavile so se godbe na pihala in tamburaši. Nastopili so belokranjski folklorniki, ki so prikazali jurjevanje (npr. pastirsko in haloško) in pomladna obredja. Kot gostji sta nastopili še folklorni skupini iz Duge Rese in Primskovega.
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj