Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1965

Prvi vikend rožnika leta 1965, kar je bilo takrat 5. in 6. junija, je v Črnomlju potekala 2. prireditev Jurjevanje. Sodeč po avtomobilskih registrskih tablicah so Jurjevanje obiskali prišleki z vseh koncev Slovenije. Prireditev si je vključno z domačini, preostalimi Belokranjci in prišleki ogledalo okrog 3 tisoč ljudi.

Prvi dan Jurjevanja so kresnice po Črnomlju s pesmijo vabile na prireditev. Zvečer je na travniku zagorel kres. Prvi so nastopili Dragatuščani. Na orglice in gudalo je zaigral tudi Dragatuščan Evgen Cestnik. Semičani so prikazali semiško ohcet, ki je bila najbolj opazna točka večera! Ko so kresovalci izterjali denar za šrango, so ohcetni nesli mlado čez hišni prag. Mati je nevesti predala gospodinjstvo, hleb kruha, burklje in nakolenčiča (otroka). Svatje so zaplesali in zapeli zdravico ter predali darilo ženinu in nevesti.

Drugi dan prireditve se je začel v dragi z nastopom črnomaljske folklorne skupine s prikazom šege jurjevanja. Sprevod Zelenega Jurija so spremljali piskači, trobentači ter moški in ženske. Nastopili so še Preločani, Adlešičani in Metličani, gledalci pa so videli še bojansko kolo in poskočne viniške kolaše. Prireditev se je zaključila z nastopom Črnomaljk, ki so prikazale črnomaljsko kolo. Na koncu so zavile med goste in zahtevale odkupnino, kot veleva tradicija tega plesa.

Vir: Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 21–22

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj