Na vsebino

Jurjevanje; Folklorni ansambl Šiljakovina

Folklorni ansambl "Šiljakovina" prihaja na Jurjevanje iz hrvaške Velike Gorice. Ustanovljeni so bili šele leta 1996. Z delovanjem izkazujejo spoštovanje do bogate raznolikosti ljudskih narodnih tradicij z izvajanjem ljudske glasbe in plesov iz različnih hrvaških regij.

Njihov repertoar obsega pesmi in plese Slavonije, Medžimurja, Sesvetskega prigorja, Zagorja, Turpolja, Vukomeričke Gorice, Bilogore, Korduna in Like ter Bunjevcev – Hrvatov, ki živijo predvsem v Vojvodini in južni Madžarski.

Nastopajo na številnih hrvaških ljudskih festivalih in na mednarodnih festivalih v tujini (Poljska, Nemčija, Makedonij,a Italija, idr.).

Skupina je zelo ponosna na svojo bogato zbirko izvirnih narodnih noš iz Turopolja in Vukomeričkih goric, saj so bile nekatere izmed njih ocenjene kot artefakti muzejske vrednosti. Folklorna skupina danes šteje okrog 100 članov (plesalcev, pevcev in instrumentalistov).

Se jih še spomnete z Jurjevanja 2016?

Vir: Jurjevanje v Beli krajini

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj