Na vsebino

Jubilejno Jurjevanje v Beli krajini prinaša še posebej bogato in pestro dogajanje

Jurjevanje v Beli krajini se ponaša z dolgoletno tradicijo, saj že šest desetletij ohranja in promovira belokranjsko in slovensko folklorno dediščino. Letos bo festival potekal od 19. do 23. junija. Ob tej priložnosti so organizatorji pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili bogat program letošnjega festivala, njegovo povezavo z drugimi pomembnimi kulturnimi dogodki ter pomen ohranjanja in promocije slovenske folklorne dediščine.

Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora za Jurjevanje Dubravko Čengija, je festival v Beli krajini, ki letos praznuje svojo 60. obletnico, več kot le prireditev – je pomemben del naše kulturne dediščine. "Naš cilj je ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju. Skozi leta smo uspeli ustvariti dogodek, ki združuje ljudi različnih starosti in ozadij ter ponosno predstavljamo našo tradicijo tako doma kot v tujini. Letošnji festival bo še posebej bogat in raznolik, saj smo povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav, ki bodo obogatile naše praznovanje."

Tako bodo na letos gostovale folklorne skupine iz Južne Koreje, Italije, Grčije, Paname in Hrvaške, kar še dodatno poudarja mednarodno dimenzijo festivala. Prav tako se festival povezuje s Praznikom glasbe, ki se praznuje 21. junija po vsem svetu, in Fest Mest, ki poteka pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije, kar omogoča še širšo platformo za kulturno izmenjavo in povezovanje.

V petih festivalskih dneh se bo na desetih prizoriščih zvrstilo okrog 1.300 nastopajočih, med katerimi bo okoli 500 odraslih folklornikov. Festival bo gostil 11 odraslih folklornih skupin iz Bele krajine in eno iz Kranja. Na velikem odru bo v sklopu dogajanja Pastirče mlado nastopilo kar 15 otroških belokranjskih skupin oziroma 350 otrok. Poleg osrednjih folklornih nastopov bo festival obogaten s približno 40 spremljajočimi dogodki, skupaj s sedmimi razstavami na šestih različnih lokacijah.

Pri izbiri izvajalcev večernega glasbenega programa je bila posebna pozornost namenjena raznovrstni slovenski glasbi. V festivalskih dnevih bodo obiskovalci lahko izbirali med raznovrstno glasbo, od priznanih opernih pevcev Trio Vivere do legendarnega slovenskega glasbenika Vlada Kreslina, je še povedal Dubravko Čengija.

Letošnje 60. Jurjevanje v Črnomlju bo v nedeljo zvečer programsko zaokrožila proslava ob dnevu državnosti s slavnostno govornico Asto Vrečko, ministrico za kulturo, ki bo še dodatno obogatila praznično vzdušje.

Direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina Barbara Papež Lavrič je pojasnila, da je program letošnjega festivala zasnovan tako, da bo gotovo ponudil za vsakogar nekaj. "Poleg tradicionalnih plesnih in glasbenih nastopov smo pripravili tudi delavnice, razstave in številne spremljevalne dogodke, ki bodo omogočili obiskovalcem, da se pobliže spoznajo z našo kulturno dediščino. Sodelujemo tudi z drugimi pomembnimi dogodki, kot sta Praznik glasbe in Fest Mest, kar še dodatno poudarja našo zavezanost k širjenju kulturne izmenjave. Festival Jurjevanje ni le praznik folklore, temveč tudi praznik prijateljstva, ustvarjalnosti in povezovanja."

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj, ki je tudi generalni pokrovitelj festivala, je poudaril, da je Jurjevanje v Beli krajini dogodek, ki ima za občino in njene prebivalce izjemen pomen. "Že 60 let je ta festival središče kulturnega dogajanja, ki združuje prebivalce in obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Ponosni smo, da lahko gostimo tako pomemben festival, ki ne le ohranja našo kulturno dediščino, ampak tudi spodbuja turizem in krepi lokalno gospodarstvo. Jurjevanje je več kot le festival – je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje."

Posebno zahvalo so organizatorji namenili vsem sponzorjem, ki že vrsto let podpirajo festival Jurjevanje v Beli krajini. "Zahvaljujoč vaši stalni podpori in zavezanosti lahko festival vsako leto organiziramo v tako velikem obsegu in ohranjamo našo dragoceno kulturno dediščino. Iskrena hvala vsem, ki prispevate k tradiciji festivala Jurjevanje v Beli krajini," je posebej izpostavil predsednik organizacijskega odbora.

Vir: RIC Bela krajina, foto in video: A.R.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj