Na vsebino

Jan Bizjak - predavanje o samooskrbi

V četrtek, 16. maja, smo v Metliki, v torek, 23. maja, pa v Črnomlju gostili doktorja agronomije Jana Bizjaka, ki je zaposlen kot vrtnar v Garden Village na Bledu. Na predavanju je predstavil pomen samooskrbe, ureditev domačega vrta ter zdravilne učinke kombiniranja živil.
Doktor agronomije je poudaril, da je hranilna vrednost lokalno pridelanih živil bistveno višja, saj prihranimo čas transporta in sadež obiramo takrat ko je zrel, kar bistveno vpliva tudi na okus in vsebnost mineralov in vitaminov. Meni, da je Slovenija v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami v prednosti glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Za čebulo jih ima npr. registriranih 9, medtem ko jih ima Nemčija kar 23. Hkrati meni, da ni problem v uporabi FFS, ampak v zlorabi le-teh ter da bi si morali pridelovalci in prodajalci prizadevati za povrnitev zaupanja kupcev. Predstavil je tudi raziskave. Predstavil je tudi rezultate analiz ostankov FFS v sadju in zelenjavi v letu 2015. Le teh naj bi največ bilo v jabolkih, breskvah, jagodah, špinači, papriki, solati, cvetači, ohrovtu … najmanj pa v avokadu, ananasu, mangu, špargljih. Iz navedenega je zaključil, da bi živila, v katerih je največ ostankov FFS lahko vsi pridelovali doma in se s tem izognili ostankom škodljivih sredstev.
Dr. Jan Bizjak je predavanje zaključil z mislijo, da se je potrebno pri pridelavi usmeriti na kvaliteto in ne na kvantiteto ter da je za uspeh pomembna volja, vztrajnost in izobraževanje.

Vir: ZIK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj