Na vsebino

Jamarji raziskovali nove belokranjske vhode v globino

V Beli krajini se je nabralo nekaj novih vhodov in dihalnikov. Zato smo se odzvali Janezovemu povabilu, ki je obljubljalo kratek dostop in globoke jame. Najprej smo se odpravili proti Tanči Gori, kjer smo dopoldan odpirali vhodni del manjše jame. Jani, ki se je uspel nekako zriniti do dna, je brezno kar takoj tudi izmeril in izrisal. Prijazni domačin po imenu Tešo, ki je tudi našel vhod, nam je ves čas pomagal in za konec povabil še k sebi domov na pijačo.

V lepem sončnem dnevu smo se nato odpeljali proti dihalniku pri Črnomlju. Ocenili smo globino okoli 10 metrov in se vrnili nazaj do avtomobilov. Vsi smo imeli še nekaj časa in padla je ideja, da bi vendarle odmaknili nekaj skal, da bo naslednjič manj dela. Do vhoda smo se tokrat pripeljali z avtomobilom in z vsem potrebnim orodjem "napadli" ozek vhod. Težaško delo je trajalo do mraka, ko se je izkazalo da je premoč na naši strani. Ožina je popustila in v brezno se je spustil Jani, ki je bil že ves dan nadvse zagnan za delo. Blaten še od prejšnjega brezna, se je zrinil v brezno, ki je z nekaj ožinami potencialno predvsem zaradi prepiha. Tone, Janez, Jani in Leopold niso obupali, še se vrnejo.

Zaključek akcije v obliki večerje je bil pri Janezu doma. Hvala Sonji Jerman.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj