Na vsebino

Gradbeni poseg na Čardaku in sanacija poškodb, 2. del

Pred tednom dni smo na tem mestu objavili vprašanje občana, ki zadeva sanacijo okolice (ceste, kanalizacije) v neposredni bližini novega bloka na Čardaku. Občan je vprašanje poslal nam, naslovil pa ga je na občino in krajevno skupnost Črnomelj, ki sta takoj tudi odgovorili. Prispevek najdete TUKAJ.

Občan z odgovorom kabineta župana ni bil zadovoljen, zato je poslal še en dopis, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

"Komentar na odgovor kabineta župana:

Zahvaljujem se uredniku Radia Odeon za javno objavo mojega pisma, ki naslavlja problematiko sanacije poškodb po gradbenem posegu oz. gradnji stanovanjskega bloka. Hvala tudi g. Birkelbachu, predsedniku Sveta krajevnih skupnosti za njegov ažuren odgovor, opremeljen s slikovnim gradivom, kot tudi zahvala kabinetu župana za njihov zorni kot oz. oris situacije.

Žal pa odgovori, navedeni v objavljenem članku, odpirajo nova vprašanja in pomisleke ter dileme o ustreznosti pristopa k sanaciji zadev. Kanalizacijska infrastruktura ni kozmetični privesek nekega naselja ampak ima poleg osnovne funkcije tudi higiensko/zdravstveni vidik, da česa drugega sploh ne navajam. Spomnimo se samo akutnega problema z glodalci, n.pr. (je še vedno prisoten).

Kot ugotavljam je članek, sodeč po bralnosti in odzivih, naletel na kar precejšnje zanimanje, kar je samo po sebi razumljivo, saj problematika zadeva najgosteje poseljen del mesta.

Dileme, ki jih v članku objavljena pojasnila in odgovori sprožajo navajam v nadaljevanju in pričakujem dodatna pojasnila v zvezi s tem, predvsem pa pričakujem konkretne odgovore na moja vprašanja. Na prvega izmed njih namreč niste odgovorili.

Naj pojasnim:

  1. Navajate, da je mešani kanalizacijski sistem v Ul.Moše Pijade že dolgo dotrajan in potreben obnove in je bil tak že pred gradnjo novega stan. bloka, a boste sanacijo kljub temu dejstvu šele sedaj vključili v proračun za leto 2022 (???) Ali to pomeni, da če ne bi bilo javne pobude sanacija le-tega ne bi bila vključena v investicijske naložbe?
  2. Ali ne bi moral investitor pred pričetkom del preventivno sanirati kanalizacijski sistem in ga ne dodatno obremenjevati z novimi priključki kar 48 stanovanjskih enot? Logično je pričakovati, da bo sistem (če ne prej, ob večjih nalivih pa zagotovo) »počepnil«, vzdrževanje pa bo stroške zagotovo podvojilo.
  3. Ugotavljate, da preplastitev vozišč, pločnikov ni ekonomsko upravičena, saj brez predhodne sanacije odvodnjavanja oz.uredtve kanalizacije ni smiselna. Glede na dejstvo, da sanacijo šele sedaj vključujete v proračun to pomeni, da bodo ceste in pločniki še naslednji dve leti v stanju v kakršnem so?
  4. Ali ni investitor dolžan dovozne ceste, pločnike po končani gradnji povrniti v izvorno stanje ? Ne vem zakaj bi se morala preplastitev cest financirati iz občinskega proračuna, saj je škoda povzročena s strani investitorja in ni posledica vsakodnevne uporabe za ta namen predvidenih obremenitev. Iz tega razloga sem vam tudi v pismu zastavil vprašanje kako je bilo to področje zajeto v pogodbi z investitorjem.

Za navedena dodatna pojasnila se vam vnaprej zahvaljujem,

Bralec"

Danes zjutraj smo iz županovega kabineta prejeli odgovor na ta dopis:

"Spoštovani,

pregled stanja vodovodnega in kanalizacijskega omrežja kot tudi potrebni ukrepi so naloga upravljavca, JP Komunala Črnomelj d.o.o. Ko smo pred izvedbo novega pločnika, ki ga je kasneje izvedel investitor novega večstanovanjskega objekta, usklajevali izvedbo tega so upravljalci podali oceno, da je kanalizacijsko omrežje pod asfaltnimi površinami potrebno obnove in delitve na meteorno in fekalno. V projektnih pogojih upravljalca ni bilo zahtevano, da mora investitor obnoviti obstoječe javno kanalizacijsko omrežje.

Obnova ceste in pločnikov bo sestavni del rekonstrukcije kanalizacijskega omrežja, za kar si prizadevamo zagotoviti sredstva v proračunu za leto 2022.

Gre za zasebno gradnjo, katere investitor je zasebno podjetje TGH d.o.o. zato z njim ni bila sklenjena posebna pogodba.

Prizadevamo si zagotavljati kvalitetno infrastrukturo, ki bo prispevala k višji ravni bivanja v občini ter k temu vedno znova stremimo. Hvaležni smo, da nam pošiljate predloge in opozorila, veseli pa bi bili, če bi nam tovrstna vprašanja in pobude poslali na naš uraden e-naslov: [email protected].

V upanju, da je smo odgovorili na vaša vprašanja vas lepo pozdravljamo.

Kabinet župana"

Današnji odgovor smo posredovali bralcu, ki nam je poslal naslednje:

"Zahvaljujem se občini Črnomelj za poslan odgovor kot tudi za poziv v zaključku maila, da naj v bodoče tovrstna vprašanja pošiljam na obč[email protected]. Osebno smatram, da so moja vprašanja javnega značaja in ravno iz tega naslova jih naslavljam preko lokalnega medija. Torej , ne gre za dialog med vami in mano temveč za obliko javnega komuniciranja, ki jo spletna stran Radia Odeon ponuja. V kolikor bi mi to omogočala spletna stran Občine Črnomelj bi vprašanja pač naslovil tja.

Naj dodatno k temu navedem še dejstvo, da moja vprašanja ne sodijo v kategorijo negativne kritike temveč imajo namen opozarjanja na problematiko, ki se tiče večjega števila prebivalcev in zaradi katere zakasnela sanacija lahko privede do neželjenih situacij, da o stroških sploh ne izgubljam besed.

Vaš komentar ponovno ne podaja odgovorov na moja vprašanja in resnično mi ni jasno, zakaj je tako težko dobiti konkreten odgovor. Na večino njih je možno odgovoriti kratko – z »da« ali »ne«.

Tako še vedno ne vem ali je :

  • investitor dolžan povrniti cestišča in pločnike v prvotno stanje (zakonodajni vidik)
  • nujno, da se sanacijo cest poškodovanih s strani investitorja pokrije s proračunskimi sredstvi
  • odlaganje ureditve kanalizacije kljub vaši ugotovitvi pred gradnjo in opozorilom upravljalca (Komunala Črnomelj) ter mnenju KS racionalna in odgovorna odločitev

Z namenom pridobitve nedvoumnih odgovorov bom iskal odgovore še naprej in kontaktiral pristojne institucije za navedeno problematiko znotraj občine in na pristojnem ministrstvu RS.

Problematika ureditve kanalizacije je po moji presoji prioritetna naloga, še sploh v razmerah epidemije. Zagotavljanje sredstev za sanacijo bi moralo biti, glede na dejstva, ki jih sami ugotavljate del plana in ne posledica javnega pritiska.

S spoštovanjem,

Bralec."

Toliko zaenkrat o tej zadevi, kakšno pa je vaše mnenje?

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj