Na vsebino

Festival emona na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana

Med 13. in 18. januarjem 2020 je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana potekal Festival EMONA 2020.

Zvrstili so se naslednji dogodki:

  • delavnice za učence nižjih glasbenih šol,
  • mojstrski tečaji za učence, dijake in študente,
  • koncerti gostujočih predavateljev in pedagogov konservatorija.

Festivala so se udeležile tudi 4 učenke naše šole, klarinetistki Hana Rus in Neža Žalec (mentorica Katja Draginc) ter flavtistki Anka Pezdirc in Ema Franko (mentorica Mojca Rebolj).

Prispevki učenk o doživetjih na festivalu so zapisani spodaj.

V sredo, 15. januarja 2020, mi je Glasbena šola Črnomelj omogočila, da sem se udeležila mojstrskega tečaja pri profesorju Andreasu Schablasu. Potekal je v mali dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, aktivno pa se ga je udeležilo 12 klarinetistov, katerim je v dvorani ves čas prisostvovalo še nekaj profesorjev klarineta.

V večernih urah je imel gospod Schablas tudi koncert, na katerega žal nisem šla zaradi obveznosti v šoli naslednjega dne.

Seminar je bil zelo zanimiv in poučen. Želim si še veliko takšnih ur-seminarjev, kjer vsak posameznik prejme nova znanja in nov pogled na instrument, izvedbo skladbe ali praktične napotke, hkrati pa potrditev lastnega dela.

Neža Žalec, učenka 8. razreda klarineta

V soboto, 18.1.2020, sem šla na festival Emona 2020, ki je potekal na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Ko smo prišli, smo imeli najprej dihalne vaje pri profesorici Nini Fajfar Baša. Dopoldan smo imeli individualne ure. Klarinet sta poučevala Peter Kuder in Dimitrij Lederer. Jaz sem bila pri profesorju Dimitriju Ledererju, ki mi je povedal nekaj novih stvari. Ob pol treh smo imeli kosilo, kjer so nas čakale pice. Po kosilu smo imeli vaje za komorne skupine, potem pa še za orkester. Ob 17.30 uri smo pripravili zaključni koncert, na katerem smo se predstavili v komornih skupinah in z orkestrom, s katerim smo zaigrali Primorske plese. Letos sem se ponovno srečala s prijateljicama Ano in Katarino, ki sem ju spoznala že lani. Dan, preživet s klarinetom mi je bil zelo všeč in zanimiv, zato upam, da bom lahko še kdaj obiskala festival Emona.

Hana Rus, učenka 4. razreda klarineta

V soboto, 18. 1. 2020, so v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo in balet v okviru festivala Emona potekale delavnice za glasbenike. Zbrali smo se do devete ure, nato pa nas je ravnateljica Konservatorija lepo pozdravila v veliki dvorani. Zatem so nas razdelili v učilnice, kjer sem spoznala še 3 flavtistke iz drugih glasbenih šol. Do učne ure pri prof. Nini Fajfar Baša sem imela veliko prostega časa za vadenje. Ura je minila zelo hitro, profesorica pa mi je ponudila odlične ideje, kako lahko 2. stavek Sonate v F duru skladatelja G. Ph. Telemanna še izboljšam. Po kosilu smo imeli komorno igro in orkester. Bilo je zanimivo. Do zaključnega koncerta smo se uspeli naučiti ves program. Izkušnja je bila lepa in zanimiva, zato bi jo priporočila tudi drugim mladim flavtistkam in flavtistom.

Ema Franko, 7. učenka razreda flavte

V soboto, 18.1.2020 sem se udeležila delavnice za flavto v okviru Festivala Emona na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Ob deveti uri nas je v Veliki dvorani najprej nagovorila ravnateljica šole, nato pa smo s profesorico flavte, Nino Fajfar Baša, imeli ogrevanje našega največjega instrumenta, telesa. Po končani vadbi so nas odpeljali v učilnice, kjer smo lahko vadili in počakali na začetek individualne ure. Tako sem ob trinajsti uri na vrsto prišla tudi jaz. S profesorico Nino sva se poglobili v skladbo Suite de Trois Morceaux (1. Allegretto, 2. Idylle) skladatelja Benjamina Godarja. Ura je minila prehitro. Po uri smo vsi učenci in profesorji imeli kosilo. Po kosilu smo začeli vaditi skladbe za komorne skupine in orkester. Zvečer je sledil zaključni koncert, na katerem smo se vsi izvrstno izkazali. Nastopila je komorna zasedba flavt, oboi, saksofonov, klarinetov in fagotov. Delavnice sem se zelo veselila. Pridobila sem veliko novega znanja in izkušenj, ki mi bodo zagotovo prišli prav. Menim, da je bila to odlična izkušnja za vse, ki so se je udeležili.

Anka Pezdirc,učenka 6. razreda flavte

Vir: GŠ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj