Na vsebino

Evropa v šoli 2018 – 2019

V Kuturnem domu Metlika je včeraj potekala zaključna prireditev že 20. natečaja Evropa v šoli 2018 – 2019 v organizaciji Društva prijateljev mladine Metlika in OŠ Metlika. Učenci so letos ustvarjali pod naslovom Snemimo roza - modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante.

Včeraj zbrane v polni dvorani Kulturnega doma je pozdravila predsednica Društva prijateljev mladine Metlika Alenka Muc, podpredsednica Vladka Škof, metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič in Darja Groznik, med gosti z državnega nivoja pa so bili prisotni predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, predsednica nacionalnega odbora Evropa v šoli za Slovenijo Majda Struc in članica Nataša Adlešič Barba, zunanji minister Miro Cerar pa je v svojem nagovoru, med drugim, povedal tudi to:

"Slovenija slovi po visoki stopnji enakopravnosti in enakosti med spoloma. Vojsko in policijo v Sloveniji danes vodita ženski. Tudi na zunanjem ministrstvu imamo številne izvrstne veleposlanice in diplomatke, ki pomembno pomagajo pri oblikovanju zunanje politike Slovenije.

Morda danes prav v tej dvorani sedi prihodnja zunanja ministrica ali minister, morda bo katera od vas postala veleposlanica ali predsednica. Zato vas tudi s tega mesta spodbujam, da ostajate radovedne in radovedni, da se zanimate za druge dežele in aktivno soustvarjate to našo Evropo. Spoznavanje kultur drugih dežel se začne s spoštovanjem dediščine domačega kraja, kritično vrednotenje sveta se začne s samokritičnostjo.

V projektu Evropa v šoli sem pred 13 leti tudi sam sodeloval kot učitelj. Tedaj nisem niti slutil, bo ta imeniten projekt prerasel v tako mogočno gibanje, ki danes združuje že 7.000 šolark in šolarjev.

Čestitke Zvezi prijateljev mladine Slovenije in njeni predsednici Darji Groznik, čestitke Društvu prijateljev Mladine Metlika. Čestitam vsem predanim učiteljicam in učiteljem, ki sodelujete v projektu in bravo vsem vam, ki ste v tako velikem številu sodelovali v letošnjem natečaju. Prav posebej pa čestitam tistim Belokranjkam in Belokranjcem, ki boste danes prejeli regijske nagrade natečaja Evropa v šoli!"

Prireditve so se udeležili tudi iz OŠ Belokranjskega odreda Semič in zapisali:

"Tudi v letošnjem šolskem letu smo sodelovali na natečaju Evropa v šoli z naslovom SNEMIMO ROZA-MODRA OČALA: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante. Učenci naše šole so ustvarjali pod mentorstvom učiteljev na likovnem, literarnem in fotografskem natečaju in se tudi odlično uvrstili na državni nivo.

Na likovnem področju so se na državno raven s svojim izdelkom uvrstili:

Benjamin Adamič iz 1. b (mentorici: Karmen Planinc, Erika Volf Grgič),

Jakob Konda iz 3. b (mentorica: Brigita Černe),

Sara Miketič iz 4. a (mentorja: Miha Henigsman, Vlasta Henigsman),

Patrik Konda iz 6.b (mentorja: Miha Henigsman, Vlasta Henigsman),

Lina Konda iz 7.a (mentorja: Miha Henigsman, Vlasta Henigsman),

Tadej Bučar iz 8. b (mentorja: Miha Henigsman, Vlasta Henigsman) in

Viktorija Malnarič iz 9.a (mentorja: Miha Henigsman, Vlasta Henigsman), ki se je uvrstila na državni izbor tudi s fotografskim delom.

Na literarnem področju pa so se na državno raven uvrstili:

Neža Mrše Vidmar iz 1. b razreda (mentorici: Karmen Planinc, Erika Volf Grgič),

Zala Tatalovič iz 4. b razreda (mentorica: Biserka Stanković),

Nejc Novak iz 6.a razreda (mentorica: Anja Petrovčič),

Nina Novak iz 8.a razreda (mentorica: Anja Petrovčič) in

Laura Razinger iz 8.b razreda (mentorica: Anja Petrovčič).

Zaključna regijska prireditev in podelitev priznanj natečaja Evropa v šoli za Belo krajino je potekala včeraj v Kulturnem domu Metlika, kjer so bila podeljena priznanja za regijski ali državni izbor. V kulturnem programu sta nastopili z glasbeno točko Žana Klemenc in Nika Movern iz 9. razreda.

Vsi učenci, ki so se uvrstili na državni nivo, bodo povabljeni na zaključno prireditev, ki bo potekala 10. maja 2019 v Ljubljani.

Čestitamo vsem sodelujočim za prispevek k prepoznavnosti šole.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj:

V petek, 15. 3. 2019, je bila v KD Metlika zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, na kateri so podelili priznanja vsem učencem, ki so sodelovali na regijski ravni. V pestrem programu, v katerem so se predstavili učenci vseh sodelujočih šol, sta nastopili tudi učenki naše šole s plesno točko.

Na natečaju je našo šolo zastopalo 17 učencev, sodelovali pa so na literarnem, likovnem in video natečaju. Sedem učencev se je s svojimi deli uvrstilo na državno raven: Pia Žalec (literarni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Maks Bahor (literarni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Ana Šenica (likovni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Alja Rajf (literarni natečaj, mentorica Agata Cindrič) ter Daša Schweiger, Marina Vrščaj in Eva Gajić (video natečaj, mentorici Natalija Orlič in Tanja Pavlakovič).

Čestitamo učencem in mentoricam!

OŠ Vinica:

V natečaju pod naslovom Snemimo roza modra očala: ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za fante in dekleta so na likovnem in literarnem področju sodelovali tudi naši učenci od 1. do 9. razreda. V petek, 15. marca 2019, je v Kulturnem domu Metlika potekala zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, kamor so bili povabljeni tudi sodelujoči v natečaju.

Na prireditvi so zbrane nagovorili ter učencem podelili priznanja: zunanji minister dr. Miro Cerar, predsednica Zveze prijateljev mladine Darja Groznik ter regijska koordinatorica natečaja Vladimira Škof. V kulturnem programu sta nastopila tudi tretješolca Vita Kasun in Tilen Rogina pod mentorstvom Kristine MIhelič z recitacijo Borisa A. Novaka Ljubezenska za dečke in Ljubezenska za deklice.

Učenci, ki so se s svojimi likovnimi deli ali literarnimi prispevki uvrstili na državni nivo, bodo povabljeni na zaključno prireditev, ki bo potekala 10. maja 2019 v Ljubljani.

Likovni prispevki, ki so se uvrstili na državni nivo:

Vita Kasun: Čistilec, mentorica Kristina Mihelič

Jaka Vlašič: Avtomehaničarka, mentorica Jasmina Strugar

Leona Ambrožič: Rada igram nogomet, mentorica Jasmina Strugar

Literarni prispevki, ki so se uvrstili na državni nivo:

Vita Vlahovič: Rada bi postala gasilka, mentorica Andreja Starešinič

Matevž Hudak: Strahopetci, mentorica Mihaela Romšek

Neža Žalec: Me mamina roka poboža drugače kot očetova?, mentorica Mateja Medvešek Rjavec

OŠ Milke Šobar - Nataše:

Tako kot doslej so tudi letos učenci OŠ Milke Šobar – Nataše ustvarjali za likovni natečaj Evropa v šoli. Tema letošnjega natečaja je bila Snemimo roza modra očala. Učenci so ponovno pokazali, da njihova ustvarjalnost nima meja, od osmih poslanih likovnih del na regijski nivo pa se je kar pet del uvrstilo na državni nivo.

Priznanja in nagrade so bile podeljene v petek, 15. marca 2019, na zaključni regijski prireditvi natečaja v Kulturnem domu Metlika. Kulturni program so pripravili učenci in učenke sodelujočih šol, našo šolo pa je s pesmijo »Ena ptička priletela« zastopala učenka Roberta Hudak.

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš:

V petek, 15. marca 2019, je bila v Kulturnem domu Metlika zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli. Tema na katero so učenci ustvarjali je bila SNEMIMO ROZA-MODRA OČALA: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante. Učenci naše šole so ustvarjali pod mentorstvom učiteljev na likovnem natečaju in se tudi odlično uvrstili na državni nivo. Na regijskem izboru je sodelovalo 15 učencev naše šole. Vsi so bili povabljeni na kulturni program, ki so ga sooblikovali učenci vseh belokranjskih šol. Tu so nas z deklamacijo pesmi Moj očka pesnice Lile Prap predstavljali učenci 2. razreda: Neja Fink, Lara Žunič, Tadej Jesih in Nik Kobetič pod mentorstvom učiteljice Sanele Majstorović. Zbrane v polni dvorani Kulturnega doma je pozdravila predsednica Društva prijateljev mladine Metlika Alenka Muc, podpredsednica Vladka Škof, metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič, med gosti z državnega nivoja pa so bili prisotni predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, predsednica nacionalnega odbora Evropa v šoli za Slovenijo Majda Struc in članica Nataša Adlešič Barba ter zunanji minister dr. Miro Cerar.

Podpredsednica DPM Metlika, gospa Vladka Škof, je s povabljenimi gosti podelila priznanja in nagrade za vse sodelujoče učence. V avli kulturnega doma pa so pripravili razstavo likovnih in fotografskih del z natečaja.

Na državni nivo natečaja sta se s svojim likovnim delom uvrstila:

Anej Kobe iz 5. r. (mentorica Jasmina Strugar) in

Julija Štefanič iz 6. r. (mentorica Jasmina Strugar).

Učenca se bosta 10. maja 2019 udeležila državne zaključne prireditve v Ljubljani, kjer bodo razglasili najboljša dela na državni ravni.

Vir: PR MZZZ, OŠ Semič, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Vinica, OŠ Dragatuš
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj