Na vsebino

Evakuacija v vrtcu in prikaz 1. pomoči ponesrečencem

Danes smo izvedli vajo evakuacije iz našega vrtca.

Evakuacija pomeni, da se iz vrtca evakuiramo samostojno, brez pomoči gasilcev. Gasilci pri evakuaciji lahko edino pomagajo. Njihove naloge so po prihodu vezane na gašenje in reševanje.

Za izvedbo uspešne evakuacije je poleg predpisano urejenih evakuacijskih poti (zadostna širina hodnikov, stopnišč in vrat, opozorilni znaki, razsvetljava v sili in podobno) potrebno poznati tudi psihologijo oseb, ki jih evakuiramo. Zaradi psihologije otrok v starosti do šestega leta, evakuacijo otrok iz vrtca uvrščamo med specifične evakuacije.

Gibanje (hoja) otrok v času evakuacije se razlikuje od gibanja skupine odraslih oseb. Odrasle osebe se proti izhodu pomikajo v strnjeni skupini tako, da zapolnijo celoten prostor evakuacijske poti (od stene do stene). Otroci hodijo v koloni po eden ali največ dva, enako kot hodijo kadar gredo na sprehod. Osebje vrtca mora biti pred in za skupino. Oseba, ki je prva v vrsti, vodi skupino po evakuacijski poti. Oseba, ki je zadnja v vrsti skrbi, da otroci ne zaostajajo in ne zapuščajo kolone. Čim večja je skupina, počasneje se giblje.

Mi smo naš vrtec po pravilih uspešno zapustili v kratkem času. Zbrali smo se na označenem zbirnem mestu. Strokovni delavci so pokrbeli za varnost otrok in pomirili tiste, ki so se ob vaji vznemirili.

Hvala članom območnega Rdečega križa Metlika in sekretarki RK Zalki Klemenčič ter Antonu Kočevarju za današnji obisk in prikaz pomoči ponesrečencu.

Hvala tudi našim vrtčevskim gasilcem, ki so nam v tem tednu prikazali, kako pomembna je vloga gasilcev.

Vir: Vrtec Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj