Na vsebino

Ekskurzija devetih razredov

V petek, 3. junija, smo imeli učenci devetih razredov OŠ Mirana Jarca Črnomelj ekskurzijo v Posočju.
Zgodaj zjutraj smo se zbrali pred šolo, preverili prisotnost in se odpeljali proti Gorenjski. Naš prvi postanek je bil pri Divjem jezeru pri Idriji. Tam smo pomalicali in kasneje odšli na ogled jezera. Učiteljica Matejka Skrbinšek nam je povedala nekaj stvari o tamkaj živečih rastlinah, nato pa smo se z avtobusom odpravili naprej proti Idriji.
V Idriji smo si v Antonijevem rovu ‒ Rudniku živega srebra najprej ogledali film o živem srebru in rudniku. Zatem smo se razdelili v dve skupini, si oblekli zaščitne halje in na glave nataknili čelade ter odšli v Antonijev rov. Vodič nam je povedal veliko stvari o življenju in delu rudarjev. V rovu smo videli stare vozičke, v katerih so prevažali rudo, prostor za malico, stopnice, po katerih so se rudarji spuščali v rov, in še veliko drugih stvari.
Po ogledu rova smo se z avtobusom odpeljali v Kobarid, kjer smo obiskali muzej prve svetovne vojne. V muzeju smo obnovili znanje o soški fronti in prvi svetovni vojni na splošno. Najbolj zanimive so se nekaterim zdele topovske granate in mine. V muzeju so bile razstavljene tudi stare vojaške uniforme, oprema, orožja in ostalo.
Ker smo bili po toliko ogledih že zelo lačni, smo se odpravili naprej proti Bovcu. Tam smo si v bližnjih restavracijah naročili kosilo. Siti smo odšli še na izvir reke Soče in na najvišji slovenski cestni prelaz – Vršič.


Lepota reke Soče in okoliških gora nas je popolnoma prevzela. Na Vršiču smo naredili še skupno fotografijo, ki nas bo za vedno spominjala na ta dan. Na poti z Vršiča proti Kranjski Gori pa smo na gori videli Ajdovsko deklico, ki je, kot pravi legenda, zaradi prerokbe, da bo Zlatorog umrl, bila prekleta in je še zdaj ujeta v gori.
Utrujeni in obenem zadovoljni smo se pozno zvečer vrnili v Črnomelj.

Vir: OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj