Na vsebino

EKO DAN

V petek smo se učenci od 1. do 5. razreda OŠ Belokranjskega odreda Semič z EKO dejavnostmi spomnili na svetovni dan Zemlje. Učenci 1. in 2. razredov so se na eko dnevu pogovarjali o zdravi prehrani. Učenci 1. razredov so se naučili pripraviti korenčkov namaz in skutin namaz z orehi, učenci 2. razredov pa so pripravljali zdrave sadne napitke.

Učenci in učenke 3. razreda so se odpravili na ogled čistilne naprave v Semiču, kjer so videli, kako poteka čiščenje odpadnih voda iz gospodinjstev. V enem dnevu očistijo 180 kubičnih metrov takšnih odpadkov.

Ogledali so si tudi zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov ter izvedeli, da lahko vse odpadke pripeljemo v zbirni center in jih sortiramo, saj gre večina teh odpadkov naprej v predelavo.

Učenci 4. in 5. razredov so na eko dnevu izdelali didaktični pripomoček. V 4. razredu so učenci iz odpadnega materiala ustvarili svojo didaktično učilo: URO, ki jo bodo uporabljali pri obravnavi snovi iz matematike v poglavju merjenje časa. Učenci 5. razredov pa so izdelali mrežo kocke in kvadra, s pomočjo geometrijskega orodja. Izdelek so naredili iz odpadnih škatel od kosmičev in embalaže drugih živil. Pri delu je bilo potrebno veliko natančnosti, vztrajnosti in ročnih spretnosti.

Preko različnih dejavnosti na temo hrana in zdavje ter odpadki smo ugotovili, da moramo za naš planet vestno skrbeti, saj vse, kar se znajde v vodi, zraku ali zemlji, vpliva tudi na hrano oz. pridelke, ki jih ljudje pridelamo. V želji, da bomo tudi mi pomagali skrbeti za naš planet, smo za konec izvedli še čistilno akcijo in pobirali smeti v bližnji okolici šole, prav tako pa je na šoli potekala tudi dobrodelna zbiralna akcija plastenk.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj