Na vsebino

E-vinjeta

E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.

Za plačilo cestnine za določen čas uporabe avtocest in hitrih cest so na voljo štiri različna obdobja, v katerih lahko ob nakupu e-vinjete neomejeno uporabljate vse cestninske ceste. Po izteku veljavnosti e-vinjete morate za nadaljevanje vožnje po avtocesti ali hitri cesti kupiti novo e-vinjeto za pravilen cestninski razred.

Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto. KUPI

Veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. To pomeni, da morate e-vinjeto kupiti in ustrezno določiti datum začetka njene veljavnosti preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto.

Več o e-vinjeti, cenik in informacije o polletnih, mesečnih in tedenskih e-vinjetah najdete TUKAJ.

Vir: DARS

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
110
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj