Na vsebino

Družina Črnomaljcev

Danes je za mesto Črnomelj prav poseben dan! Z oblikovalko Silvo Dravšnik sva na prodajno mesto v Belokranjskem izročilu postavili pravo pravcato družino Črnomaljcev. Skopušnega mlinarja, črnomaljsko prestarico in peka, ki je potem, ko je mlinarja ob Lahinji zaklela vila in je mlel le črno moko, pekel le črni kruh. Vse te figure so iz zgodbe zanimivih Črnomaljcev iz preteklosti, po katerih smo postali znani v širnem svetu.

"V starih časih, ko je Črnomelj bil še vas in ko še ni imel niti svojega gradu niti svojega imena, je ob Lahinji živel bogat, a skopuški mlinar. Nekega dne je prišla k njemu gorjanska vila, spremenjena v staro zgrbljeno ženico in ga prosila za merico bele moke za bolnega sina.. Skopuški mlinar pa ji je v bisago nasul črne moke in se hudobno zakrohotal:"Na stara, le nosi to moko domov, saj je bela ko padani sneg!" Vila je doma ugotovila, da jo je mlinar ukanil, zato ga je preklela:"Da bi tvoji mlinski kamni vedno črno mleli!"
Res je bilo tako. Naj so kmetje prinesli še tako lepo pšenico, jo je mlin vedno zmlel v črno moko. V spomin na ta mlin je mesto dobilo ima Črnomelj."

Vir: BiBi Belokranjsko izročilo

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2010
2113
2219
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj